Шотландия е първата страна в света, която предлага безплатни продукти за жените по време на тяхната менструация. Продуктите са безплатни за всички. 

Местните власти вече са задължени по закон да предоставят тампони и дамски превръзки на "всеки, който има нужда от тях", пише BBC. Законът е предложен още през 2020 г. от Моника Ленън, която води борба за каузата от 2016 насам.

В момент, когато кризата с разходите се задълбочава, Законът за периодичните продукти е лъч надежда, който показва какво може да се постигне, когато политиците се обединят за доброто на хората, на които служим.

Според Джорджи Никълсън от Hey Girls продуктите за менструация трябва да бъдат толкова достъпни, колкото и тоалетната хартия в обществените тоалетни.

За BBC тя заяви: "Има един много прост начин да се опише бедността, свързана с месечния цикъл - отивате в супермаркета и трябва да изберете дали да си купите пакет макарони или кутия тампони. Чуваме за много майки, които се лишават от хигиенни средства само за да могат да нахранят децата си и използват неща като вестник, натъпкан в чорапи, или хляб... защото са по-евтини от менструалните продукти."

Над 80% от туркините не могат да си позволят дамски превръзки и тампони, пише Елмаз Толпку за "Дойче веле".

На демонстрация в началото на годината, участнички издигнаха лозунг „Нямаме пари за дамски превръзки, нямаме дори пари да се храним по два пъти на ден“.

"Използват листа, в които увиват пръст" - това твърди гинеколожката Ирмак Сарач за практика, разпространена сред сезонните работнички.

КОЛКО ХАРЧИМ ГОДИШНО ЗА ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ?

Количеството използвани превръзки и тампони е строго индивидуално. Зависи от продължителността на цикъла, обилността и т.н. 

Снимка: iStock

Средно месечният цикъл на жената продължава от 3 до 7 дни. Първият цикъл се появява средно на 13 години, а последният е на 51. Това означава, че за 38 години цикъл по средно 5 дни в месеца, жената преживява 2280 дни или 6,25 години от нейния живот минават в смяна на превръзки, тампони и поемане на обезболяващи, ако се налага.

5 дни х 8 превръзки дневно (разпределени за ден и нощ) = 48 превръзки за 1 цикъл. Средно пакет превръзки съдържа 8 бр., като цената на пакет е около 4 лв. Ако приемем, че една превръзка струва 50 ст., то за целия си цикъл жената трябва да подготви над 20 лв. 

Ако към това се добавят тампони, обезболяващи и кърпички, сумата нараства. 

За година това е минимална сума от 240 лв. При 38 години цикъл, сумата се равнява на 9190 лв. базови нужди. 

Ето и най-големите митове, свързани с менструацията