Eдна от съществените функции на женския организъм е регулацията на менструалния цикъл. Този цикъл много често се нарича месечен, защото за средностатистическата жена той се повтаря на всеки 28 дни. Има доста фактори, които могат да повлияят върху тази цикличност.

Кои са най-големите митове за менструалния цикъл и защо казваме, че той е едно от огледалата, които показват общото състояние на женския организъм - д-р Иван Диков, началник на Диагностично консултативния център в "Майчин дом", и неговата дъщеря д-р Гергана Дикова гостуваха в здравната поредица "Духът на здравето" на д-р Неделя Щонова.

"Един от най-големите митове е, че не може да се забременее по време на менструация и че по време на цикъл всякакъв вид физически упражнения са забранени, а точно напротив - умерени или леки физически дейности са препоръчителни", категоричен е акушер-гинекологът с над 30-годишен опит.

"Човешкия организъм е едно много сложно цяло, в което всички органи и системи са в постоянна връзка. Нормалната менструация е израз за здравето на жената", казва д-р Диков.

Аменорея е липса на менструация и се проявява само в два случая:

  • когато жената е в репродуктивна възраст, т.е. бременност;
  • когато има нарушение на нормалната ежемесечна цикличност.

Много млади жени и момичета пазят диети, но не на всяка цена "слаб означава успешен", споделят експертите. Когато една жена няма цикъл, това е форма на бунт на организма – нежният пол издевателства над тялото си с прекомерен спорт и най-различни диети.

"Недейте да четете в интернет, а идете на специалист", категорична е д-р Гергана Дикова.

Регулацията на месечния цикъл е една от съществените функции на женския организъм, като при едни жени протича болезнено, при други - не. Но със сигурност обезболяване на силни менструални болки и регулирането на месечния цикъл са два основни проблема на жените.

Сред факторите, които могат да окажат влияние на менструалния цикъл са: психически стрес, хронични заболявания, умора след физическо натоварване, индекса на телесна маса, промени в телесното тегло, странични ефекти  от използване на контрацепция, някой специфични заболявания като синдром на поликистозните яйчници, нарушения в щитовидната жлеза и други.

Д-р Иван Диков заявява, че за него е важно да има обучение още в училище за елементарна медицинска информираност на подрастващите.

Снимка: iStock

"Младите жени, които не са раждали, категорично трябва да се ваксинират. Въпреки големите приказки ваксините са абсолютно безопасни", казва д-р Диков.

"Този календар, който е в България, както и регулативните норми, се определят от оторизирани органи и в момента все още не е разрешено ваксинирането на бременни. Но в повечето от държавите, които са на високо ниво в здравната си система, няма разлика между желаещи да забременеят, подрастващи, бременни или родилки по отношение на ваксините", допълва той.

"В период от 40 години, например, полиомиелитът е бил бич за човечеството, различните треските и много другите заболявания са изкоренени на базата на ваксини, но нито един съвременен човек не е получил увреждания", заявява Диков.

Вижте какво още съветва д-р Иван Диков във видеото горе.