Не яжте прекалено солени храни

По време на менструация жените чувстват общо неразположение, което често е съпроводено с усещане за подуване. Солените храни карат организма да задържа вода, което води до същото. Комбинацията между сол и цикъл ще засили симптомите и техните проявления.

Не си правете кола маска

Докато сме в цикъл, рецепторите по кожата и нейната чувствителност са изострени. Като добавим към това и болезненото изживяване от кола маска, както и останалите менструални симптоми, се оказва, че е съвсем непрепоръчително да правите подобни процедури през този период от месеца.

Снимка: istockphoto.com

Не пропускайте тренировка

Ако не сте в първите 1-2 дни от менструацията, когато болките и дискомфортът са най-силни, то нямате никаква причина да пропускате обичайната тренировка. Движението и упражненията енергизират тялото, карат ни да се чувстваме добре и дори помагат при менструални крампи.

Не пропускайте здравословното количество сън

Всички знаем колко е важен той. По време на цикъл сънят се оказва още по-важен фактор. Ако по време на менструация спите по-малко, това води до увеличаване на хормона на стреса кортизол и съответно до засилване на симптоми като болка, неразположение, отпадналост, раздразнение, главоболие.

Снимка: iStock

Не прекалявайте с кафето

Кофеинът свива кръвоносните съдове, увеличава дискомфорта, подуването и спазмите в коремната област.

Към тези важни за здравето и общото състояние на организма на жената по време на този важен период от месеца съвети ще добавим и още няколко забавни:

Не трябва да използвате цикъла си като извинение за своето лошо поведение, гняв, раздразнение към околните

Не трябва да мислите, че калориите, които приемате по време на цикъл не се броят

Не трябва да пропускате възможности за забавление на басейн или на плажа. Ето затова са измислени тампоните и менструалните чашки.

Не трябва да носите бели панталони или рокли!

Не си лягайте без да сте си сложили превръзка или тампон

Не гледайте депресиращи и сълзливи филми!