Бобът е една от храните, традиционна за приготвяне в кухнята на българина. За съжаление обаче не малко хора се оплакват от подуване на стомаха, газове, болезнени усещания и дискомфорт, след като са консумирали тази вкусна храна. Вместо категорично да изключваме тази храна от менюто си, е по-добре да обърнем внимание на някои детайли, за да си спестим неприятните усещания. 

Към семейството на Бобовите спадат бобът, нахутът, лещата и  грахът. Тези храни са богати на протеини, фибри и въглехидрати. Освен здравословна, те са и достатъчно евтина и достъпна храна, защото имаме чудесни условия, а и дълги традиции в отглеждането им. Смилянският боб е един от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда. 

Защо стомахът ни се подува, когато ядем боб?

Бобовите култури съдържат сапонини (обърнали сте внимание на пяната, която се тделя при варене), фитинова киселина (отмива се при предварително накисване) и фибри (които могат да затруднят стомаха, ако не е свикнал с тях). 

Как да предотвратите подуването, газовете и дискомфорта?

Накисвайте боба или друга бобова култура, която готвите, поне за 24 часа. В много домакинства тази стъпка се пропуска, но тя е доста важна. Накисването на боба в топла вода гарантира по-бързо сваряване и премахване на фитиновата киселина.

Може да смените водата, в която бобът кисне, поне веднъж. Така ще изхвърлите вредните вещества, които остават в нея. 

Задължително изхвърлете първата вода при варенето. Направете го точно след като бобът кипне. изплакнете го и сипете нова вода, в която оставете храната да ври. 

Овкусявайте с подправки, които помагат доброто храносмилане. В лещата добавете куркума и семена от копър, в боба - кориандър. 

Протеините на боба ще се усвоят най-добре, ако той се хапва заедно със зелена салата или сурова туршия. Ето защо тези храни са добри приятели на бобовите