Рождественският пост или Филипов пост (коледен) започва на 15 ноември и продължава до 25 декември. Много хора следват тези празнични пости. Някои са привлечени от духовната им страна, други използват този момент, за да прочистят организма си от токсини и тежки хранителни остатъци. Трети пък просто искат да проверят докъде могат да стигнат собствените им сили и смело започват този социално-хранителен експеримент със себе си.

Независимо от причината е важно да не забравяме, че постите се правят с една основна цел - хармония между душата и тялото.

Какво се случва по време на пости?

1. Ще откриете разнообразни вкусове и храни, които ще заместят животинските, с които сте свикнали. Би било добре, ако така успеете да изградите и полезен навик за себе си в бъдеще. Понеже знаем колко е трудно да се храниш разнообразно по време на пости и да хапваш нещо по-различно от намазани филии, в bistro.bg ще ви предлагаме рецепти, подходящи за коледните пости. 

2. Ще откриете и че храната за тялото не е толкова важна. В духовен аспект постите учат на смирение и визвишаване над ежедневните, битови, малки кромоли, неудобства и дрязги.

3. По време на пости организмът се пречиства, заради по-здравословното, разделно и тематично хранене. Напълно възможно е, заради вида на храната, която приемате, кожата,косата и ноктите ви да променят вида си.

4. Когато дойде Коледа, със сигурност ще я усетите по друг начин. И не само заради възможността вече да хапвате свинска пържола и тиквеник, а заради пречистването на сетивата от различни нива.

Ползите от постите

По време на пости се повишава консумацията на плодове и зеленчуци. За организма това означава пектин, целулоза и антиоксиданти в по-големи количества. Свежите плодове и зеленчуци облекчават работата на храносмилателната система.

Ако искате да повлияете добре на ендокринната система и жлезите с вътрешна секреция, може да използвате постите, за да консумирате повече полезни мазнини - авокадо, ядки, семена; а също така поне по една зеленолистна салата дневно.

Коледните пости се случват в преходен период – есента. Тогава имунната система е малко по-уязвима. Може да я балансирате, като консумирате повече храни с антивирусно и антибактериално действие – чесън, джинджифил, шипка, бульони.

Зеленчуците и плодовете може да са по-нискокалорични и това да ви кара по-често да усещате глад, но добрата новина е, че това означава, че метаболизмът се е засилил.

Напълно възможно е по време на пости да се редуцира теглото. И хайде да не се лъжем – много жени постят точно заради това.

Рискове

Запознайте се предварително колкото е възможно по-подробно с това какво са постите, как се случват, какво ще консумирате в този период. Колкото по-добре сте подготвени, толкова по-малко рискувате да бъдете изненадани неприятно. На тялото ви ще се случи нещо ново и различно. Промяната в хранителния режим води до съответните промени в основни функции на организма. Добре е да следите сигналите, които ви дава тялото – запек, разстройство, подут стомах, дехидратация и т.н. Обръщайте им внимание и не ги пренебрегвайте.

По-голям риск при постене има тогава, когато постите се спазват по-дълго време.

Заради липсата на животински протеини в организма се понижават нивата на аминокиселини, желязо и калций. В растителните храни те се срещат само в неусвоими от организма съединения. Ето защо е особено важно да започвате пости само ако сте напълно сигурни в здравето си.

Трудно усвояемите от организма суровите кръстоцветни – брюкселско зелен, броколи, карфиол, могат да причинят подуване и болки в стомаха. Затова е добре винаги да минават някаква термична обработка, дори да е само за няколко минути – варене на пара, сотиране или запичане.

Ако не се чувствате добре от крайни пости, минете на облекчен режим. Такъв е добре да спазват хора с определени заболявания, както и бременни, кърмещи или възрастни хора, когато все пак искат да постят.