На 20 юли отбелязваме празника на свети пророк Илия, Илинден. Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници. Християнската църква го нарича още "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".
Свети Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не завършва със смърт. Според една стара легенда от небето се спуснала колесница с впрегнати огнени коне, която го отнесла на небето. Оттогава свети Илия е подчинил гръмотевиците и трескавиците на лятото. Наричат Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодол. Когато има лятна буря с много гръм, старите хора казват, че свети Илия пак се е разсърдил. Силният шум идвал от това, че е впрегнал конете в колесницата и вършее из небето.
Гръмотевиците са знак за плодородие през годината. Счита се, че свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. В деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.
Поред стара народни истории още приживе свети Илия разказвал на сестрите си - Мария и Магда, че в деня, в който умре, ще погуби света с гръмотевиците, които ще изсипе отгоре му. Има и много народни песни, които препяват именно за гневния характер на светията.
Дел се падна на свети Илия:
падна му се летни гръмотеви
падна му се летни трескавици
да си лети изпод ясно небе,
да си лети по темни облаци.
Каква храна се готви?
На 20 юли имен ден празнуват всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко и производни. Според традиция на трапезата се слага варен петел и се меси обреден хляб.
За да умилостивят светията на някои места се правят общоселски сборове с курбан. Тогава се колят и готвят големи животни - овни, бикове или волове.
В семейството на именника се коли най-стария петел и с него се готви яхния.
Необходими продукти:
400 г месо от петел
600 г боб консерва
1 глава лук
1-2 щипки черен пипер
1-2 щипки сол
2 с.л. олио
2 ч.л. захар
1 с.л. горчица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
1 с.л. кимион
3 скилидки чесън
2 бр. зелени чушки
680 г домати от консерва
Приготвяне:
1. Лукът се нарязва на полумесеци, зелените чушки – на кубчета, лютите чушки и чесънът се наситняват и всички зеленчуци се запържват в олиото, докато омекнат.
2. Подправя се с червения пипер, ригана и кимиона и се разбърква. Добавят се горчицата, нарязаното на едри кубчета месо, доматите, захарта, сол и черен пипер. Ястието се задушава за около 40 минути.
3. Накрая се сипва отцеденият боб и всичко се разбърква.
4. Яхнията се поднася, поръсена с наситнен магданоз.
Задължително е да се омеси обреден хляб.
Според поверието, ако на Илинден прогърми, орехите и лешниците ще са шуплести, а виното хубаво. Билките, брани на Илинден, лекуват висока температура.
Не влизайте в морето!
На този ден морето се преобръща и свети Илия взема своите жертви. Ето защо дори опитни рибари и плувци избягват да влизат навътре в морето на този ден. Денят идва и с други забрани. Така например да се работи. Ако светецът види хора, улисани в работа, ще залее земята с наводнения и градушки.
В България на този ден честваме Илинденско-Преображенското въстание по стар стил, по нов стил и официално то се чества на 2 август.