Какаото е основна съставка за приготвяне на шоколад. В процентно отношение в черния шоколад то е много по-високо от млечния, като достига до 85%. Шоколадът може да се консумира по различни начини – директно, вложен в печива, десерти, сладоледи, смутита, дори и с масаж на лице или цяло тяло. Проучванията показват, че тъмният шоколад може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания.
Тъмният шоколад е много питателна храна.
Ако купувате качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао, всъщност се сдобивате с питателна храна.
100 грама тъмен шоколад с 70-85% какао съдържа:
11 грама фибри
67% от препоръчителнаta хранителна дажба желязо
58% от препоръчителна хранителна дажба магнезий.
89% от препоръчителна хранителна дажба мед
98% от препоръчителна хранителна дажба манган
Също така има много калий, фосфор, цинк и селен.
Мазнините в тъмния шоколад са предимно наситени и мононенаситени, с малки количества полиненаситени мастни киселини.
В блокчето черен шоколад се съдържат стимуланти като кофеин и теобромин. Но дори да прекалите с хапването, е малко вероятно това да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много по-малко в сравнение с това в кафето.
Шоколадът повишава нивата на хормона на щастието, като едновременно с това понижава стреса.
Черният шоколад регулира до определена степен кръвното налягане. Разбира се, само на консумация на шоколад за целта не бива да се разчита.
Облекчава предменструалния синдром и намалява симптомите на депресия.
Ако по време на диета се случи да имате „пристъп“ за желание на сладко, черният шоколад е правилният избор. За приготвянето на млечния шоколад се ползва много мляко (на прах, соево и т.н.), а в белият дори няма какао. За неговото приготвяне се ползва какаово масло, а калориите са в пъти повече, отколкото при черния шоколад.
Чували ли сте някога за мярката ORAC? Това е радикален абсорбционен капацитет на кислорода - мярка за антиоксидантната активност на храните. Суровите, непреработени какаови зърна са сред най-висококачествените храни, които са тествани. Проучване показа, че какаото и тъмният шоколад съдържат повече антиоксиданти от боровинките и плодовете акаи.
Биоактивните съставки в тъмния шоколад са много добри приятели и на кожата. Тъмният шоколад я предпазва от слънцето. Флавонолите предпазват кожата от изгаряне, причинено от слънцето, подобряват притока на кръвта и да увеличат плътността и хидратацията.
Тъмният шоколад може да подобри мозъчната функция
Проучване сред доброволци показва, че след 5 дни консумация на висококачествен черен шоколад се е подобрил притокът на кръв към мозъка. Затова черният шоколад се препоръчва при възрастни хора с проблеми с паметта и говора.