Първата ми среща с грузинската кухня не се случи у нас, нито пък в Грузия, а в Полша. Мистика витае около езика, кухнята, виното и хората, които идват от Грузия. Името на страната е различно за грузинците, защото Грузия е нейният екзоним. Те наричат страната си "Сакартвело" ("земя на картвелите"), народа си "картвели", а езика – "картули". Известни са с хубавото си вино, древния език и чудната кухня, за която ще разкажа малко. Предлагам ви рецепта за нещо вкусно и ще издам няколко грузински тайни, които грузинците от "U Gruzina" споделиха и задоволиха не само апетита, но и любопитството ми.

На гости при грузинците

Собствениците на заведението са двамата грузинци Гиорги Картвелисвили, Лашар Курдашвил и техният партньор Рафал Марцинек от Полша. Гиорги идва в Полша по работа преди около 10 години, но тук среща съпругата си и остава във Вроцлав. Заедно откриват три грузински заведения, а вече се задава и четвъртият.

"Грузинската кухня става все по-популярна. Между другото тя е една от четирите най-популярни кухни в Европа, сред които са италианската, испанската и френската… Известни сме с виното си, с което сте известни и вие българите (усмихва се). Технологията ни за производство на вино е призната за един от най-старите методи в света – имаме около 8000 години история във винопроизводството", споделя Лашари, който освен съдружник на Гиорги е и негов племенник. 

Как се яде хачипури по аджарски

Моето гастрономическо приключение започна с ястието Хачипури по аджарски (регион в Грузия). То беше готово за около 5-6 минутки, а аз гледах как го приготвят. Наподобяваше домашна пица, но с полусурово яйце в средата. Бадри Ябанашвили, който е един от готвачите, ме погледна изпитателно и ме спря преди да си отхапя - сякаш мигновено разбра, че нямам опит в яденето на хачипури.

"Почакай. За първи път ли ще ядеш Хачипури по аджарски?", попита грузинецът.

Бях разкрита. Оказа се, че трябва да си го "досготвя" сама. Това означаваше да разбъркам яйцето с плънката, като си отчупя ъгълче от хачипури или пък използвам виличка. Невероятно е да гледаш как яйцето става част от парещата плънка. 

Легенди от кухнята на Аджария

Хачипури се приготвя по различен начин в различните региони на Грузия. То е едно от основните грузински ястия и се сервира на празници като Коледа и Великден (Пасха при тях). Специфичното при хачипури от Аджария е, че се сервира с яйце в средата и това не е току така.

"Яйцето символизира слънцето. Съпругите приготвяли хачипури на мъжете си, когато тръгвали към морето на риболов. Забелязали сте, че формата на хачипури наподобява лодка и сега разбирате защо… Жената правела лодка от тесто, а най-лесно и било да сложи вътре плънка от сирене. Яйцето се слагало накрая, за да му пожелае хубаво време, слънчево време. Яйцето символизирало слънцето. Вече знаеш, че после то се миксира, за да го хапнеш. И тъй като плънката е гореща, яйцето което чукваме в средата, се оставя полусурово", разкриват грузинците.

Ето и традиционната рецепта за хачипури - можете да изпечете яйцето или пък да оставите полуготово (по аджарски), както е показано във видеото по-горе.