Голямо междучасие е и е време за хапване. Помните ли тези безгрижни дни?  Децата в училище прекарват най-много време в класната стая, на двора и... в столовата. Едва ли има ученик, който да не си спомня лелката от лафката (магазинчето точно до столовата), любимата закуска или пък безвкусната шунка в сандвича... През 2005-2006 година, когато аз бях още ученичка, МОН въведе безплатна закуска за всички от 1-ви до 4-ти клас. Благодарение на нея, часът ни приключваше поне с 10 минути преди голямото междучасие, което пък беше около 20 минути. Намирахме си другарчета (най-често съседът по чин) и целият клас тръгваше към стола. Познатите ни лелки от лафката редяха храната, а на всеки ученик се падаше по една закуска (баничка, кашкавалка, сандвич), шоколадово мляко (единственото, което обичахме), плод и чай или сок.

У нас голямото междучасие е по-скоро между закуската и обяда. Това променя училищното меню доста и го различава от храната на учениците по света, които в повечето случаи закусват вкъщи, а обядват в училище. Обядът е сервиран - вижте какво включва обедното меню на децата в училище в тези 12 държави. 

Ямайка 

В детските градини и началните училища родителите плащат за обяда на децата си в училището. Някои ученици си купуват закуска. Често обядът в училище включва "Patties", което наподобява нашите пирожки (баничка с пълнеж от телешко, пилешко или кашкавал) с газирана напитка. Менюто в столовете предлага: ястия от типа на пържено пиле, пиле с къри, ориз със зеленчуци, тестени изделия, пилешко барбекю, печено пиле и пържени картофки. Цената на обяда е между 200 и 350 ямайски долара, което в български пари е между 2.50 и 4 лева.

Ямайка
Снимка: iStock

Тайван

Училищата в Тайван имат стол, където учениците могат да закусват, обядват и вечерят. Там има щандове с различни видове храна и учениците си избират от тях - ориз, спагети, супа, оризови топчета и други. В стола е по-евтино, отколкото в ресторантите, но не е безплатно. 

Доминиканска република

Традиционно обедно ястие е "Санкочо" /Sancocho/" - нещо като супа с пилешко, телешко, зелени банани и царевица. Смачкани зелени банани (пюре) със салам. Изобщо смачканите зелени банани се срещат често и в комбинация с яйца на очи. Пържените зелени банани се използват за гарнитура на телешко с ориз. Обядът в училище в Доминиканската република е около 6 долара, може да е сандвич, готвено или сок, десерт.

Снимка: iStock

САЩ, Калифорния

Всяко училище има зала за обяд. Държавата поема обяда на учениците, които идват от семейства с ниски доходи. Останалите родители плащат около 2,50 долара на ден. Основно храната е мексиканска, защото в Калифорния има много мексиканци. Освен нея има и пица. Традиционното за Щатите (ако можем да го наречем така) е пилешко, хлебче и салата. 

Снимка: iStock

Индия 

Децата в Индия си носят обяда от вкъщи в кутии. Обикновено обядът им е ориз, нещо вегетерианско или месно (в зависимост от това какво е имало за вечеря в семейството). Учениците нямат стол или място, от което могат да си купят нещо за ядене. 

Индия
Снимка: iStock

Полша

В началните училище има бюфет (стол), в който обядът е разнообразен всеки ден - супа и ястие от полската кухня. Например доматена супа или супа от цвекло ("barszcz" на полски), месо с картофи и салата. В повечето училища има и магазинче, от което можеш да си купиш закуска, сандвич с шунка, сирене или яйца, различни пакетирани салати и снаксове. Цените в стола са много по-ниски от тези на храната извън училището, но в магазинчетата са същите.

Снимка: iStock

Италия

Италианските училищни обеди трябва да включват блюдо (редуват се ориз, макаронени изделия и супи), основно (месо, риба, яйца или сирене), две или повече зеленчукови ястия и много пресни плодове. Често може да срещнете в училищното менюто грозде, някакъв вид паста и хрупкави брускети. Най-малко десет хранения в 4-седмичен цикъл трябва да включват варени зеленчуци, а осем ястия задължително съдържат пресни плодове за десерт. Всяко хранене струва на семействата средно 5 евро, но сумата се субсидира за семейства с ниски доходи. 

Снимка: Youtube (screenshot): THE WADS

Германия

Децата в Германия се хранят с макаронени изделия, зеленчукова салата и имат богат избор от сосове. Могат да си вземат допълнително нещо месно, но цените на храните с месо са значително по-високи от тези на останалите.

Снимка: iStock

Испания 

В испанските училища има нещо подобно на столова, така наречената "Cafeteria". Там учениците могат да си поръчат сандвичи (3,50 евро), пилешки хапки (1,00), пържени картофки, но най-много наблягат на традиционната тортила (1,80). Не е нито скъпо (като в ресторант), нито прекалено евтино. В обедното меню на един испанец често присъства испанската леща, в която се слагат и картофи, тиквички, наденичка, хамон.

Снимка: Полина Пламенова
 

Южна Корея

В държавните училища е практика учениците и учителите да обядват заедно (доста общителна култура са). Обикновено в менюто има супа и ориз, които са част от всяко хранене. В допълнение има и други разнообразни видовете храни. Допълнителните ястия в Корея се наричат "banchan". Традиционно корейско ястие, което често може да се срещне и в местните училища, е "кимчи" и много напомня на нашето кисело зеле. Кимчи се приготвя основно с ферментирали зеленчуци (основно зеле, както стана ясно) и се подправя с лют червен пипер, лук, домати и чесън. Обядът включва също пикантна супа, спагети, морски водорасли, краставици и лук в пикантен сос, както и мини палачинки с лук, зеленчуци и морски дарове.

Снимка: iStock

Франция

Столовете във френските училища също се стремят да предлагат различна храна всеки ден. Основното меню, може да включва говеждо месо с картофи и печени домати с билки или пък Табуле от булгур. Салатата и зеленчуците присъстват задължително, като десертите включват плодове (е, понякога ябълката се комбинира със сладолед, но се стремят да ограничат захарта). 

Снимка: iStock

Англия

Примерното училищно обедно меню включва паста, пресни броколи, две-три филийки хляб и сезонни пресни плодове. Друга опция е зеленчуково чили с ориз и броколи, а десертът може да е торта с крем и банан. Често срещани са печените картофи с пълнеж. 

Снимка: iStock