.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Ловни трофеи" и хора, които все повече се намират в собствената си глава

Евгений Милов | преди 1 година
Снимка: Борис Мисирков и Георги Богданов
Интервю с фотографите Борис Мисирков и Георги Богданов за новата им изложба

Последната изложба на творческия тандем Борис Мисирков и Георги Богданов отново размива границата между съвременно изкуство и фотография. Можете да видите "Ловни трофеи" до 7 юли в "Contemporary Space", а това интервю "стреля" защо.

Какво трябва да знаем за новата изложба на Мисирков и Богданов?

Това е нова изложба, която съдържа 136 предмета и 3 фотографии.

Ловни трофеи
Снимка: Борис Мисирков и Георги Богданов

Това опит за съвременна инсталация ли е?

От доста години произвеждаме и обекти, не само изображения. Всяка хрумка сама се довежда до правилната форма - може да бъде филм, фотография или предмет. 

Ловни трофеи
Снимка: Борис Мисирков и Георги Богданов

Представяте колекция от "трофеи" с глави на детски играчки заедно с "ловни полета" - пейзажи от местата, където вероятно са "отстреляни" животните. Как изложбата интерпретира амбицията за колекциониране на трофеи?

Както и много други занимания, колекционерството също преживява епоха на демократична профанизация - може да събираш автомобили и скъпи животни, а може и бирени капачки или детски играчки. Ловните полета са навсякъде - в eBay, в мазетата, на битака… От всичко това направихме в галерията едно ново пространство на лов, игра и мечти - надяваме се да е поне малко магично.

Ловни трофеи
Снимка: Борис Мисирков и Георги Богданов

Виждаме фототапети от природата, с каквито бяха декорирани домашните интериори преди години. Защо изложбата хвърля поглед към тях?

Защото и те са част от класическата представа за домашен уют, престиж и охолство. Хвърляме кукички в различни зони на съзнанието.

Шеговито застъпвате идеята за успеха и просперитета в живота, демонстрацията на самочувствие и лайфстайл.

Аха. Гледаме да не се вземаме много насериозно.

Ловни трофеи
Снимка: Борис Мисирков и Георги Богданов

В изложбата обаче нито "ловните трофеи" са от дивата природа, нито фототапетите изглеждат както в миналото - по-скоро минималистични, отколкото кичозни.

Затова сме ги подредили в галерия за съвременно изкуство, а не в Природонаучния музей.  Не че не бихме искали и ние да бъдем естествоизпитатели от по-миналия век и да донесем за колекцията на музея първия рог от нарвал... Целта е да отключим асоциации и спомени, и всеки зрител да потегли на собствено пътуване. 

Защо във Варна?

Варна - понеже "Contemporary Space" е от малкото смислени места за показване на съвременни работи в родината. С малък, но сърцат екип, който влага и мисъл, и ентусиазъм в програмацията на мястото.

Какви асоциации навяват препарираните глави на убити животни. Защо хората ги слагат в домовете си?

За да докажат превъзходството на човешкия вид над останалия животински свят, може би.

Ловни трофеи
Снимка: Борис Мисирков и Георги Богданов

Къде реално се намират хората?

В собствената си глава, все повече. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите