Грандиозна Синя суперлуна можеше да се наблюдава през изминалата нощ. От София до Сеул, Луната бе с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено.

Снимка: БГНЕС

Това е първата от четирите суперлуни за 2024 г. Суперлуната ще изглежда пълна три дни според НАСА, до сряда сутринта, като "най-голяма" ще е по здрач.

Следващите три поредни суперлуни ще са на 18 септември, 17 октомври и 16 ноември 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Най-близката до Земята суперлуна ще е именно тази, която ще се случи през октомври. След това няма да видим настъпването на друга Синя суперлуна (според сезонното определение) поне до 31 януари 2037 г. в Източна Европа.

Терминът „суперлуна“ е въведен през 1979 г. от американския астроном Ричард Нол за обозначаване на явление, „което се случва, когато Луната е на 90% от най-близкото си приближаване до Земята“.

Това е така, защото Луната, като естествен спътник на Земята, следва траекторията на елипса в пространството. На разстояние около 363 000 км от Земята Луната изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено. Според НАСА тези луни „са най-големите и най-ярките пълнолуния през годината“.

Но това, което отличава тази суперлуна от останалите, е, че тя е „синя“. Е, не съвсем!

„Синя луна е израз, използван за обозначаване на пълнолуние, наблюдавано два пъти в един и същи месец“, обясняват от НАСА.