Туристическият портал Rough Guides публикува списък с 10-те най-красиви плажа в Европа. Сред тях се нарежда и българският курорт Синеморец, известен със своята девствена природа, чистота и магнетизъм. Целта на сайта е да покаже най-непокътнатите и внушителни плажни ивици, запазили своето девствено очарование.

#Раб, Хърватия
Пясъчните плажове са рядкост в Хърватия, но на този малък остров в залива Кварнер има цели 22-а, между които да избирате. Плажната ивица е обширна, а водата – плитка и прозрачна. Ако пък бъде направен половинчасов преход през гората, може да се стигне до Sahara Beach – закътано място за нудисти.

#Тропеа, Италия
Морският курорт Тропеа е разположен в района на Калабрия, в южната част на Италия. Градът е „кацнал” на върха на внушителна скала. Ярко оцветените къщи правят гледката още по-внушителна. На върха на скалата в Тропеа се намира манастирът „Santa Maria dell’Isola“, построен през VII век. Калабрия е един от най-слабо развитите региони, запазили своята девствена красота. Той е притегателен център за туристите не само заради топлото си южно слънце, но и заради прочутите си пикантни ястия.

#Ил дьо Ре, Франция
Всеки се движи на мотор на този прохладен френско-атлантически остров, където 100 км от пътищата минават покрай пясъчни плажове, лозя, солници и борови гори. Прекрасни морски дарове изкушават от всяко ъгълче на пазарите.

#Норфолк, Англия
Норфолк е историческо и административно графство в Източна Англия. Граничи със Северно море на север и изток и с графствата Съфолк на юг и Кеймбриджшър и Линкълншър на запад. Може да се похвали със своите внушителни 6 километра плажна ивица. С велосипед под наем пък има възможност да се обиколи крайбрежието, където селски плажни хижи придават старомоден чар на областта.

#Паксос, Гърция
Паксос е част от малка островна група в Йонийско море, наречена Пакси. Понякога наричат цялата група Паксос, но всъщност това е най-големият остров на групата и най-известният. Паксос няма летище и до него може да се стигне само по море от Корфу или от континенталната част на Гърция. Източната част е по-равнинна и плажовете са по-достъпни, докато западната е стръмна и морето е издълбало пещери и интересни форми във високите варовикови скали. Боровите и маслинови дървета предлагат сянка, а в ресторантите може да се опита от класическата гръцка кухня.

#Синеморец, България
Открийте спокойствие на брега на българското Черноморие. На север от границата на България с Турция са едни от най-слабо развитите плажове на страната, запазили своята девствено очарование. Тръгнете от малкото село Синеморец и продължете по морското крайбрежие, където тихи златисти пясъчни плажове са заобиколени от защитени природни резервати и борови гори. Пригответе си храна за пикник на плажовете Липите и Силистар, тъй като няма да намерите заведенията и клубове, които преобладават по курортите на север.

#Лигурия, Италия
Пиетра Лигуре е типично курортно градче в северозападната част на континентална Италия. Разположено на брега на морето, то цялото е заобиколено от внушителни зелени хълмове. Крайбрежната улица с палмови дръвчета и цветни градини е като магнит за туристите със своите множество магазинчета, заведения за хранене, пицарии, кафенета и др. Друга очарователна гледка са пристанищните рибари, които разпъват своите мрежи в очакване на улова, който ще отиде в кухните на крайбрежните ресторанти наоколо.

#Галисия, Испания
Галисия e автономна област в Северозападна Испания, граничеща на запад с Атлантическия океан, на юг с Португалия, а на север с Кантабрийско море. Карнота е най-дългият плаж в Галисия – див 7-километров участък с бели пясъци, мочурища, дюни и планини.

#Лангедок, Франция
Лангедок е историческа област в Южна Франция с главен град Тулуза. Крайбрежието е ветровито, но изобилства от плажове с пясъчни дюни и крайбрежни барове.

#Рюген, Германия
Това е най-големият остров в Германия и е една от най-популярните ваканционни дестинации, завладяваща със смесица от викториански курорти, дълги плажове и национален парк. Дългата 574 км брегова ивица е осеяна с варовикови скали и пищна растителност. 60 км могат да се похвалят с финия си златист пясък.