На 1 юли 1896 г. в Хартфорд, Кънектикът, света напуска американската писателка Хариет Бичър Стоу, станала най-известна с романа си против робството на цветнокожите в Америка - "Чичо Томовата колиба". Когато през 1850 г. Конгресът на САЩ приема закона срещу бягството на роби, моментално се появяват протести, тъй като гражданите са възмутени от решението да се считат за престъпници хората, оказващи помощ на избягал цветнокож роб. По този повод Стоу написва "Чичо Томовата колиба", която веднага разбунва духовете в обществото. Американският президент Ейбрахам Линкълн дори се пошегува, когато се среща със Хариет Бичър Стоу: "А, значи Вие сте малката женичка, написала книгата, от която започна голямата война!". Днес се навършват 123 години от смъртта на Хариет Бичър Стоу, а ние почитаме американската писателка с вечните й мисли и цитати.

Снимка: Getty Images

"Жените - ето истинските архитекти на обществото!"

"Половината от нещастията на света произлизат от недостига на мъжество да кажеш и да чуеш истината спокойно и в дух на любов."

"Няма по-суеверни хора от безбожниците."

"Може би е невъзможно за човек, който не върши добро, да не върши и лошо."

"Най-горчиви са сълзите, пролети над гробовете заради неизказани слова и неизвършени дела."

Снимка: Getty Images

"Миналото, настоящето и бъдещето всъщност са едно: те са днес."

"Когато си хванат на тясно и всичко е срещу теб, когато изглежда, че не можеш да издържиш и минута повече, тогава никога не се предавай, защото това е времето и мястото, в което течението ще се обърне."

"Няма по-силен победител от победителя, победил себе си."

"Литературата на една нация трябва да израства от националното самоусещане."