Ендометриозата се открива най-често случайно, когато жените не могат да забременеят. При изследването с ултразвук лекарите установяват кисти на яйчниците с характерния ехографски образ "снежна буря" и други формации в тръбите и матката. Терминът "ендометриоза" произхожда от лат. "ендометриум", което е наименованието на лигавицата, която покрива кухината на матката.

Не са известни причините, които провокират разрастване на тази лигавица в мускулатурата на матката или в съседните органи - маточни тръби и яйчници. В много редки случаи може да се разпространи по-далече. Ендометриоза, която е в мускула на матката (аденомиоза) протича с тежки менструални и извънменструални кръвоизливи, водещи до значителни анемични състояния. Жените се оплакват и от това, че в течение на 1-2 години менструацията, особено първия ден е станала много болезнена, цикълът - нередовен. Характерни са болките ниско в корема извън цикъл и при секс. Без да е раков процес, ако не се вземат мерки, ендометриозата бавно, но сигурно унищожава яйчниците и маточните тръби.

Диагнозата ендометриоза се поставя с хистероскопия, при която се извършва преглед на вътрешността на матката с оптичен уред. Извършва се под обща анестезия и се взема материал за хистологично изследване. Особенно бързо трябва да реагират нераждалите жени, при които има изразени съмнения за ендометриоза.

Какво трябва да направи жена, на която е поставена диагноза ендометриоза:

Още една консултация за второ мнение от опитен специалист.

Изследване за туморен маркер СА-125

Да се информира коя хирургична намеса е подходяща в неиния случай - класическа операция или лапароскопия

Лечението включва хирургична намеса и хормони, които блокират овулацията и подтискат отделянето на естрогени. През последните години се прилага лапароскопията не само като метод за диагностика, но и на възможност за микрохирургия при ендометриоза. Така се запазва и възстановява репродуктивната способност на жената. Обикновено една бременност спира възможността за развитие и рецидив на заболяването.