Болезненост, оточност, зачервяване, асиметрия, промяна в гръдното зърно, опипване на бучки, секретиране - това са основните оплаквания от дискомфорт в млечните жлези. Тяхната функция е в пряка зависимост от хормоналното ниво в кръвта. Ежемесечната динамика в нивото на женските хормони е причина за пременструалния синдром. Една от  проявите му е  напрегнатост и болезненост в гърдите. 

Мастопатия се среща в 2/3 от жените

с болезненост в гърдите. При опипване се усещат неравности в жлезистата структура. Възелчетата могат да са единични или дифузно разпръснати обхващат цялата гърда. Причината е нарушеният хормонален баланс. Мастопатията се повлиява благоприятно от бременност, раждане и кърмене. Причината е постоянното ниво на прегестерона в тези периоди.

Проблеми с гърдите се появяват по-често при жени, които са имали аборти, не са раждали и не са кърмили. 

Жлезистата им тъкан лесно се променя от травми, директно излагане на силно слънце, носене на сутиен с метални банели. 

Сред доброкачествените образувания в млечната жлеза е фиброаденомът.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Единично плътно образувание, обикновено неболезнено. Жените могат да го напипат като бучка при самопреглед в банята. У нас вече се практикува ултразвуково отстраняване на фиброаденомите с размер до 3 см. Това е лечение с топлина, при която се разрушават белтъчните структури. Намесата не оставя белези, избягват се упойката и влизане в операционна зала. 

Жените трябва да знаят, че ранното откриване на рака на гърдата е ключов момент, за да бъде излекуван.

За рака на гърдата сигурният начин за диагностика е мамографията.

При нужда - биопсия. Чрез мамографско изследване той може да бъде открит преди да е забелязана обезпокояващата "бучка". Болшинството "находки” обаче са доброкачествени, като кисти или здрава по-плътна тъкан на гърдата.

Мамолози, гинеколози, хирурзи, радиолози са лекарите, които диагностицират заболяванията на гърдите. При съмнение направете консултация при специалист за ваше спокойствие. 

Освен с профилактични прегледи на гърдите, рискът за рак на млечната жлеза се снижава с баланс на женските полови хормони чрез консумация на храни, съдържащи йод, хлорофил, полиненаситени мастни киселини омега-3, фитоестрогени.