Много от мазнини са жизненонеобходими. Човешкото тяло съдържа най-много количество мазнини, ако махнем водата. Здравословните мазнини играят ключова роля като част от мемраните на всяка клетка и  влизат в състава на нашите хормони. Женското тяло съдържат два пъти повече мазнини средно на килограм телесна маса в сравнение с тялото на мъж. 

Пържените картофки, кюфтенца, дробчета, пирожки, понички, мекички са същински изкушения със златисти хрупкави корички. Приятни за ядене, пържените мазни храни са неустоими за всеки вкус, но зад примамливия външен вид се крие реална опасност. Термично преработени, мазнините дават едни от най-силните токсични вещества за организма - акролеини, алдехиди, кетони, дори иприт. "Тези отрови принуждават организма да приема излишни течности, за да ги разрежда и обезврежда. Когато това се повтаря ежедневно, ние натрупваме трайни излишни килограми. Това е механизмът на наднорменото тегло!” - д-р Гайдурков.

Навиците за мазни храни от детство

Последни проучвания показват, че естествената микрофлора в червата е пряк виновник за предпочитанието на мазно, пържено, сладко, солено и т.н. Част от тези микроорганизми населяват организма от раждането, а други попадат чрез храната, с която се храним. Родителите изграждат вкуса на своите деца с първите продукти, които попадат на семейната трапеза. Те са средата за развитие на нови бактерии, които влизат в организма и продължават да искат набавяне на именно тези суровини. Те изпращат импулси  до мозъка от какво се нуждаят, а нашият ум ни предава сигнала под формата на желание за определена храна. Затова едни хора предпочитат пържени храни и мазни манджички, а други – плодови салати и вегетариански ястия.

Продължава с процесите в мозъка, които влияят на възприятието на вкуса>>>