Истината е, че глутенът е един от най-силните протеини за човешкия организъм. Факт е обаче и все по-нарастващата тенденция да се толерират продукти на пазара, освободени от глутен. Според статистически данни масовите кампании срещу глутеновите храни неминуемо рефлектира върху нивото на тяхната покупаемост. В резултат много хора, които не страдат от т.нар. глутенова непоносимост, безпричинно започват да ги избягват.

# Какво представлява глутеновата непоносимост

Глутеновата непоносимост е състояние, свързано с редица заболявания и неразположения, провокирани от консумацията на глутенови протеинови храни – пшеница, лимец, ръж, ечемик, овес, просо и т.н.

# Заболявания и неразположения, предизвикани от глутеновите храни

  • Целиакия: автоимунно заболяване, което често се предава в семейството. Когато един човек с цьолиакия яде глутен, лигавицата на червата биват подложени на имунна атака, която предотвратява възможността от пълноценното проникване и усвояване на хранителните вещества от организма. Това води до хранителен дефицити и редица здравословни проблеми, свързани с редица симптоми: разстройство, отпадналост, афти, неспособност за окнцентрация, резки промени в настроението, стерилитет, остеопороза. Счита се, че около 1% от населението на Земята страда от целиакия – от тях почти три четвърти остават недиагностицирани. Единственото лечение на болестта цьолиакия е стриктното спазване на безглутенова диета през целия живот. При пациенти, които не се лекуват, рискът от остеопороза и рак на гърлото, хранопровода, стомаха и дебелото черво е голям.

 

  • Алергия към пшеница: имунна реакция, провокирана в резултат от консумацията на пшеница и други зърнени култури, която се проявява в рамките на минути до няколко часа след приема на пшеница. Алергията към пшеница е сравнително рядко състояние, което се проявява при не повече от 1% от населението на планетата. Алергичните симптоми включват: подуване, сърбеж, дразнене на лигавицата на устата или гърлото, копривна треска, кожен обрив, сълзене на очите, затруднено дишане, спазми, гадене, повръщане, диария.

 

Снимка: iStock
  • Не-целиакия глутенова чувствителност

През 2012 г. нов тип непоносимост към глутен беше категоризиран и обозначен под наименованието не-целиакия глутенова чувствителност. Тук не ставадума за обикновена глутенова алергия. Състоянието сe характеризира със симптоми, които обикновено се появяват след прием на глутенова храна, изчезват с прекратяването консумацията им и рецидивират след повторното им въвеждане в менюто. Въпреки това, към момента не съществува диагностичен тест за това състояние. Не-целиакията обикновено представлява комбинация от храносмилателни симптоми (болки в корема, гадене, подуване на корема, газове, диария, запек) и системни симптоми като главоболие, болки в ставите, мускулни болки, изтръпване на крак или ръка, хронична умора, липса на концентрация, анемия и депресия. Тежестта на симптомите варира по различен начин при отделните индивиди. Това състояние до голяма степен се дължи на факта, че много хора случайно или не започват безглутенова диета, в резултат на което лишават организма си от така необходимите за него протеини. Това означава, че има хора, чиито организъм, ако бъде лишен от глутенови храни, започва да страда. Някои експерти смятат, че честотата на чувствителност при Не-цьолиакията е вероятно да бъде по-висока от тази при цьолиакията и алергията към пшеница, като засяга между 0.63-6% от населението.

# В заключение

Макар изследванията в областта на чувствителността към не-цьолиакията да са нараснали значително през последните няколко години, тепърва предстои още много работа, докато се установи какво по-точно провокира подобно състояние и да бъде направена окончателна диагноза.