Виетнамката Куин Чан, която от години живее в България, безспорно е една от атрактивните участнички в MasterChef. Интересът към нейните рецепти я кара все по-често да споделя видеа с приготвянето на различни ястия и продукти. В източната кухня често се използват кълнове от различни растения. Куин показва как да си направим кълнове от боб мунг (може и леща) в домашни условия.

Kълнове съдържат много витамини и минерали - С, К, калций, фосфор, желязо. Те помагат работата на метаболизма и сърцето, увеличават костната плътност, включват се в много хранителни режими и диети.

"Във Виетнам ние най-често правим кълнове от боб мунг и много хора гледат кълновете в домашни условия. В нашата кухня ползването на кълнове е нещо нормално и често срещано. В европейската кухня кълновете все още са нещо ново и не винаги се намират свежи и хубави кълнове в магазините", споделя Куин.

Снимка: facebook.com/Quynhavietnamesegirl

За целта са необходими 50 грама зърна, буркан, вода и картонена кутия от прясно мляко. 

Нужно е зърната предварително да се почистят от повредени или счупени. Кълновете, които ще се получат от тях, няма да са хубави, а може да повлияят негативно и на останалите.

Как да направим здравословни кулнове в кутия от прясно мляко

  • Изплакнете зърната под течаща вода. Може да се използва цедка или гевгир.
  • По принцип се продават специални съдове за покълване, но ако нямате такива, може да изпозлвате всяка прозрачна кутия или буркан.
  • Сложете зърната в избрания съд и налейте вода. Водата трябва да е поне 2 пъти повече от зърната. Оставете ги да киснат една нощ.
  • Леко притиснете картонена кутия от прясно мляко така, че да може да  изрежете двата й ъгъла с ножица. Дупките са нужни, за да може да влиза въздух. Накиснатият боб се отцежда и с лъжичка се сипва в кутията от мляко.
  • Кутията се слага на тъмно. Важно е да не е в хладилника, защото ниските температури забавят покълването.
  • На другата вечер се изплаква с вода, като излишната се изцежда през изрязаните ъгълчета. Това се прави по два пъти на ден – сутрин и вечер. Кълновете се отцеждат от водата след всяко поливане. Ако не го направите добре, може да се развалят.
  • След 5-ия ден от накисването кълновете са готови за ядене. Може да се сложат в хладилника, без да се отмиват. Ако ще ги хапвате веднага, изплакнете и консумирайте максимум до 2 дни.

Вижте подробности във видеото