През последната седмица вниманието ни беше привлечено от научно изследване от университета в Колумбия, което твърди, че тийнейджърите, които не вечерят у дома, са по-податливи да употребяват алкохол и наркотици.

Цифрите показват, че децата, които вечерят заедно с родителите си по-малко от 5 пъти седмично, са 2 пъти по-склонни да употребяват алкохол и пушат марихуана 1.5 пъти по-често. 60% от децата, които редовно се хранят със семейството рядко се сприятеляват с деца, които злоупотребяват с алкохол и наркотици. Дали това се дължи на състава на домашно приготвената храна или на времето, прекарано в разговори, споделяне и опознаване на взаимните нужди, е въпрос, за който все още се спори.

По-стари изследвания показват, че децата които се хранят у дома приемат повече плодове и зеленчуци, по-малко пържени храни, газирани напитки и вредни мазнини. Те тежат по-малко и запазват нормално тегло, докато не напуснат дома и не започнат да злоупотребяват с бързи храни. Някои изследвания дори свързваха доброто хранене и високия успех в училище.

Ето някои от представените от учените ползи за семейството, което се храни заедно:

1. Всички ще се хранят с домашно приготвена и здравословна храна

2. Децата ще поддържат оптимално тегло

3. Децата по-рядко ще посягат към алкохол и наркотици

4. Успехът в училище ще се подобри

5. Ще може да научите децата да общуват с вас

6. Възможно е да разберете какво ги тревожи

7. Ще имате шанс да изразите обичта си

8. Ще има по-малко напрежение в домашната среда

За много от нас 5 семейни вечери седмично са напълно възможни, но ако ви се струва, че отдавна сте изгубили форма в организирането им, ето няколко съвета:

1. Определете колко пъти седмично ще се храните заедно. 2? 3? Започнете от брой, който пасва на графика ви. Ако всички се храните по различно време, поговорете с останалите членове на семейството и опитайте да се синхронизирате.

2. Пригответе любимите на семейството храни, така лесно ще се съберете около масата. Включете децата в приготвянето на вечерята или поне вземете предвид предпочитанията им.

3. Напълнете хладилника с продукти, които изискват предварително приготвяне. Ако всеки може да си отвори кутия с готова храна, защо да дочака общата вечеря?

4. Изхвърлете бързите храни от дома: чипс, бисквити, пуканки. Ако децата имат свежи плодове и зеленчуци, ядки и сирене за похапване преди основните хранения, те ще изяждат по-малки количества от тях и няма да ‘’развалят’’ вечерята си.

5. Веднъж на няколко седмици излизайте навън, за да вечерята заедно. Може да отидете в любим ресторант или да си направите огън и пикник на открито. Така може да се насладите и на природата и на качествено време, прекарано с децата ви.

6. Научете се да споделяте как е минал денят ви. Нека всеки да разкаже най-хубавото, което му се е случило през деня. Избягвайте дълбоки и сериозни разговори и конфликти, като ги оставите за след вечеря.

7. Спирайте телевизора и пускайте нежна и приятна музика за фон на семейните вечери. Приятната обстановка, подкрепена с пламъка на свещи или на свежи цветя, ще даде добър тон за разговори и ще предразположи към по-бавно хранене.

Със съдействието на www.artofrealfood.com