Тютюнопушенето може да увеличи риска от проблеми с психичното здраве като депресия и шизофрения, сочат резултатите от ново изследване.

Отдавна е известно, че тютюнопушенето се среща по-често сред хората с психични проблеми. Досега обаче не беше ясно дали тютюнопушенето може да бъде фактор, причиняващ подобни проблеми, или е просто форма на самолечение за хората, които вече имат влошено психично здраве.

Учените твърдят, че сега вече са разбрали проблема: "Това, което открихме, е, че има данни за каузални ефекти и в двете посоки", казва д-р Робин Уотън, ръководител на изследването от университета в Бристъл.

Уотън казва, че макар сериозните физически последици от тютюнопушенето вече да са известни, новото изследване подчертава важността за превенция от започване на вредния навик и помагането на пушачите да се откажат от него, за да защитят психичното си здраве - независимо дали вече имат психични проблеми или засега за тях не съществуват проблеми с психичното здраве.

"Разбира се, че ако тютюнопушенето влошава риска от психични заболявания, тогава трябва да помагаме на хората, които имат психични проблеми, също да спрат с него", казва тя.

Резултатите от изследването показват още, че както започването на тютюнопушенето, така и по-високите нива на тютюнопушене са свързани с по-голям риск както от депресия, така и от шизофрения.

Снимка: iStock

Човек, който е пушил по 20 цигари на ден в продължение на 15 години, но след това не е пушил в продължение на 17 години, има над два пъти по-висок риск от развитие на шизофрения и почти два пъти по-висок риск от развитие на депресия, в сравнение с човек, който никога не е пушил цигари.

Университетският екип също анализира дали хората с генетична предразположеност към депресия или шизофрения пушат повече от останалите. Макар че наистина откриват такава връзка, тя е по-слабо изразена, отколкото в обратната посока.

Д-р Уотън казва, че е необходимо да се проучи как точно тютюнопушенето може да увеличи риска от шизофрения и депресия, но една от възможностите е никотинът да повлиява на пътищата в мозъка, свързани с развитието на психичните проблеми.

"Това може да е важно, тъй като никотинът се намира и в електронните цигари", добавя специалистката.

Проучването обаче има определени ограничения - включително това, че е фокусирано изцяло върху европейци. Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Psychological Medicine".