Тютюнопушенето причинява 11,5% от всички смъртни случаи в света, като половината са в само четири държави – Китай, Индия, САЩ и Русия, сочат резултатите от изследването "Глобална тежест на заболяванията" на фондацията на Бил Гейтс.

Докладът анализира данните за пушачи от 195 страни и територии по света за 25-годишен период – 1 от всеки 4 мъже и 1 от 20 жени са били редовни пушачи през 2015-а, което е спад в сравнение с 1990 г., когато 1 от 3 мъже и 1 от 12 жени са пушели.

Пушенето остава вторият най-значим рисков фактор за преждевременна смърт, но броят на пушачите расте – въпреки категоричните доказателства за вредите от тютюна върху човешкото здраве и опитите за контрол върху вредния навик през последните десетилетия.

Снимка: iStock

Близо 1 млрд. души са пушели през 2015 г., като увеличеният общия брой на пушачите (870 млн. през 1990 г.) отчасти се обяснява с нарастването на световното население.

Смъртността заради цигарите също расте – над 6,4 милиона души са починали през 2015-а, което е с 4,7% повече от 1990 г.

Резултатите от дългогодишното проучване "Global Burden of Disease Study" от фондацията "Bill & Melinda Gates Foundation" на основателя на "Майкрософт" и съпругата му Мелинда са публикувани в научното списание "Lancet".