Има райони у нас, където много по-често хората образуват камъни в бъбреците. Бърз и безболезнен метод за лечение е разбиването на камъните с литотриптер. В Катедрата по урология към Александровска болница преди 24 години за първи път извършват разтрошаване на камъни в пикочоотделителната система с литотриптер. В момента специалистите използват още по-модерна апаратура.

"Тук се чупят всички видове конкременти. Ограничения в състава няма. За тъй наречените рентгенонегативни има и ехограф. Обикновено тези, които са негативни са уратна литиаза. Тя е и по-твърда, но тук с тази машина твърдостта е без значение. Противопоказания няма. Деца с камъни в бъбреците също могат да бъдат лекувани чрез разбиване с литотриптер. Всеки, който би се уплашил от тази манипулация, която е съвсем безболезнена, има възможност да му се даде и анестезия", каза проф. д-р Петър Панчев, катедра по урология в Александровска болница.

Денис Наков е с доказан камък в десния уретер с размер около 1 см. Силните болки в областта на бъбрека вдясно го довеждат в залата за литотрипсия.

"Страх си ме беше, но няма проблеми. Усещат се леки като убождания, но няма никаква болка", успокоява Денис Наков.

"Тази литотрипсия продължи около 20 минути. Камъкът реагира добре на литотрипсията и очаквам да изхвърли пясък след разбиването", каза урологът д-р Владислав Младенов.

"След като се елиминират конкрементите те се изследват в нашата лаборатория. Съответно на вида, от който е конкремента се препоръчва диета. Ние сега направихме един наръчник на пациента, така че за различните видове камъни има съответна диета", обясни проф. Панчев.

Универсалната профилактика е пиенето на вода около 1 -1,5 л на ден.

"Независимо от това, когато човек почувства смущения в пикочоотделителната система с често уриниране, парене, особено съчетано с болки в областта на бъбреците, веднага да се обърне към личния лекар или към специалист", съветва проф. Панчев.

Колкото камъните в бъбрека или уретера са по-малки, толкова елиминирането им чрез литотрипсия е по-лесно и по-бързо, затова препоръката на проф. Панчев е да не се изчаква.