Времето, което отделяте за една година в социалните медии, е достатъчно за прочитането на 200 книги. Ако осъзнавате, че това е много пропиляно време, продължете да четете по-долу.

Благодарение на героите и сюжета в книгите, откриваме множество отговори за себе си и живота. Американският бизнесмен Уорън Бъфет, който е филантроп и милиардер, има своята тайна за успеха - и това са книгите. Той смята, че всеки може да чете по 500 страници на ден, но не всеки би го направил. А ние го подкрепяме.

Книгите дават знание, спокойствие, стимул и кураж... Тези неща рядко се срещат в социалните медии и ако времето, което отделяме за Интернет, е само за чатове и клюки, то е зле употребено. Много търсачи на отговори са се успокоили, когато са посегнали към интересна книга, защото това помага да откриеш смисъл в света.

Четенето на 200 книги за 1 година е нещо страхотно и напълно възможно. Ето няколко съвета, как да увеличим бройката на книгите и да намалим времето в социалните мрежи.

1. Не спирайте, преди да сте започнали

Когато един човек смята нещо за трудно, си намира оправдание да не го направи, преди да е започнал и така отлагането постепенно се превръща в отказване. Много хора ще си кажат, че 200 книги за 1 година са твърде много и ще започнат да мислят, а не да действат с оправданието: "Прекалено зает съм", "Книгите не са за мен", "Не съм достатъчно умен"... Това е бягство, реалното мислене включва въпросът какво е необходимо да направите, за да прочетете 200 книги за година. Всеки може да го направи, но не всеки ще го направи.

2. Обикновена математика

Времето е ценно за всекиго и затова една статистика няма да навреди. Средно човек може да чете от 200-300 думи на минута, а хората с опит достигат и до 400. По-масовите книги имат около 50 000 думи. Ето и малко математика:

200 книги х 50 000 думи = 10 млн. думи
10 млн. / 400 думи за минута (приемаме, че имате опит) = 25 000 минути
25 000 минути / 60 = 417 часа

Изводът е, че ви трябват 417 часа, за да прочетете 200 книги. Да, повечето хора работят около 40 часа седмично. Но, не се стряскайте от числото, защото винаги има време, ако помислите какво всъщност са 417 часа. Просто трябва да намерите времето.

3. Намерете времето

Да погледнем тези 417 часа от друга перспектива, за да намерим време за книги. Помислете къде пилеете времето си. Използваме американско проучване за целта и се оказва, че един американец отделя около 608 часа за социални мрежи и 1642 часа за телевизия. Това прави 2250 часа годишно. Ако вместо това четяха книги, щяха да са прочели 1000 книги за година.

Снимка: iStock

Е, не само американците са така. В забързаното ни ежедневие, много от нас не намират време за важните неща и губят времето си в безполезни навици... Теорията е проста – вземи си почивка от Фейсбук клюките или се откажете от някой сериал и ще намерите време за четене. Знаем, че изпълнението е трудно, но опитайте.

4. Изпълнението

Това е най-трудната част, признаваме, и можем да помогнем само със съвети. Първият е: Действайте! Ето и следващите:

- Хубаво е да организирате дома си така, че книгите да са на по-удобно място за вас - на една ръка разстояние, а лаптопа, дистанционното и смартфона – поне на десет.

- Следващият ни съвет е за пътешествениците. Знаем, че книгите са обемисти и тежат в багажа, знаем и че живеем в 21 век. Инсталирайте на смартфона си мобилното приложение "Kindle" и деинсталирайте вредните и разсейващи за вас, като можете просто да не ги вадите на началния екран.

- Всичко, което ще ви улесни да действате с книгите, е плюс и нов навик, който да си създадете. Създайте си полезни за вас навици и заместете вредните с тях.

- Превърнете четенето в цел и го правете винаги, когато е възможно.

Днес ме попитаха дали съм научила нещо от последната си книга и отговорът беше положителен. С всяка книга получаваш знания и отговори на въпроси, а всеки следващ чат е урок по "разтягане локуми" до безкрай... Предизвикваме ви да направите възможното и да прочетете 200 книги за една година. Пожелаваме ви успех!