Наближава празникът Хелоуин и на преден план излиза една вечно актуална тема - тази за страха. И тъй като ни очаква "нападение от живи зомбита" из улиците, моловете, магазините и в почти всички нощни заведения решихме, че сега е моментът да разгледаме страхът по обстойно. Срещнахме се с психотерапевтът Александрина Соколова, за да ни разкаже повече за това как влияе страхът на живите, преди да се опитаме да го използваме като оръжие срещу мъртвите…

Здравей, Алекс! Искаме да научим малко повече за страха и мислим, че ти си точният човек.

Темата за страха винаги е вълнувала хората. Още когато бях студентка в университета избрах да направя разработка точно върху тази тема и съм я изследвала задълбочено. Тя включваше анкети, изследвания и в практиката си на клиничен психолог не спирам да се срещам с нея, тъй като страхът е чувство, което постоянно присъства в живота ни – от раждането до смъртта.

Защо това е така?

От една страна е, защото живеем в свят, в който отвсякъде дебнат опасности – катастрофи, природни бедствия, престъпност, агресия и други. От друга – заради чувството за малоценност, което се заражда в детството и когато започваме да осъзнаваме природната си слабост. От трета - ние сме същества, които функционират на принципа на сигурността и безопасността. Когато сигурността ни е застрашена, реагираме със страх.

Какво можеш да кажеш за страха и Хелоуин?

Хелоуин разкрива отношението на хората към смъртта или по-точно - страхът от смъртта, който е в основата на всички страхове, които ни преследват и в основата на всички философски и религиозни системи лежи именно този страх.

А какво представлява страхът?

Определението за страх е, че страхът е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни поведенчески реакции у хората и животните. Страховете обикновено се формират на базата на предишен опит, затова и страхът е чувство, породено от някаква случка. Ако някой е страдал, го е страх да не се повтори и избягва дадена ситуация. В този вид страховете имат защитна функция. Съществуват обаче и такива, които са плод на фантазията.

Какви са основите на страховете ни?

Зад много наши страхове са скрити други страхове и разровим ли се по-дълбоко, в дъното ще открием един от четирите екзистенциални страхове или страховете, които неизменно са свързани с нашето съществуване и не могат да се избегнат.

Какво можем да открием, кои са тези страхове?

Страхът от самотата, от свободата, от безсмислието и от смъртта.

Значи все пак хората се страхуваме да сме свободни, както твърди Ерих Фром?

Да, страхът от свободата е един от четирите екзистенциални страхове. Човекът се страхува от това да бъде оставен сам на себе си и да няма контури, които да му дават поне посока в живота.

А какво представляват другите екзистенциални страхове?

Страхът от самотата често е свързан с чувството, че не си желан от никого, че не те признават или разбират, че не те търсят или оценяват. Страхът от безсмислието е един от основните проблеми, който рано или късно възниква пред всеки човек и е тясно свързан със страха от преходността. От неминуемата смърт на човека следва едно и също заключение – човешкият живот е безсмислен, а липсата на смисъл прави нещата непоносими. Темата за страха от смъртта присъства във всички философски течения и религии. Според някои автори тя е крайното изживяване на самотата, според други представлява страх от непознатото или по-скоро – страх от нищото. Трети виждат причината за този страх в нарцистичната ни привързаност към себе си. 

Значи страхът от смъртта може да е свързан и с нарцисизъм?

Да, може да звучи странно, но в практиката се срещат такива случаи. Хората не могат да повярват, че вече няма да ги има.

Спомена ирационалния страх. Какво представлява той?

За ирационален страх говорим, когато той е плод на нашата фантазия. Както вече споменахме, макар и мъчителен, на нас ни трябва известно количество страх, за да живеем – от онзи екзистенциален страх, който гарантира съществуването ни и е свързан с оцеляването ни. Но съществува и такъв, който е плод на фантазията ни и на вътрешни конфликти и вместо да подпомага живота ни, действа като пречка.

Каква пречка може да е?

Това е така нареченият "невротичен страх", който е много неприятен, натоварващ и измъчващ. Той трудно се овладява, отключва неадекватни защитни механизми за справяне и често е основен симптом на почти всички невротични склонности и неврози – перфекционизъм, мазохизъм, различни фобии, обсесивно-компулсивна невроза (натраплива невроза), панически разстройства и други.

Кога възникват страховете?

Страховете са тясно свързани с ценностите ни. Обикновено възникват, когато някаква наша базова потребност е застрашена. Например за хора, за които здравето е най-важно, изпитват ужас от болестите. С други думи, страхът винаги е мъчителен, но страхът, че можем да загубим онова, върху което се базира цялата ни същност, е особено мъчителен. Искам да спомена и страха от загуба на идентичността - смята се, че той е един от най-силните страхове и в някои случаи дори е по-силен от страха от смъртта.

Как така страх от загуба на идентичността?

Свързан е с усещането за загуба на своя "аз", или че "аз съм никой". Ако цял живот си се идентифицирал с професията си, когато дойде моментът за пенсиониране ще изпитваш страх от него и е възможно дори да не осъзнаваш защо. Много хора изпадат в кратка депресия след пенсионирането точно, защото са се идентифицирали с работата си и сега не знаят кои са. Подобен пример се среща и сред двойките. Някои хора се идентифицират с партньора си и при евентуална раздяла или смърт на любимия човек, на тях им е трудно да открият себе си…

Кои са най-често срещаните страхове при хората?

Вече споменах за голяма част тях, но ако трябва да обобщим казаното до тук, то следва, че едни от най-често срещаните и познати страхове при хората са:

- страх от отхвърляне;

- страх от провал;

- страх от загуба (на близък човек, на работа, на имущество);

- страх от взимане на решения и допускане на грешка;

- страх от бъдещето;

- страх от старостта;

- страх от смъртта;

- страх от болести и злополуки;

- страх от несигурността и промяната;

- страх от самотата;

- страх от обвързване;

- страх да сложиш край на връзка;

- страх от загуба на контрол;

- страх дори от успех и произтичащите от него отговорности;

- страх от измама и насилие (когато смяташ светът около теб за враждебен);

- страх за близкит и т.н.

Защо страхът от провал излиза на преден план?

Донякъде е заради специфичните икономически и социокултурни условия, в които живеем днес. Индивидуалното съперничество и конкуренцията, враждебността и емоционалната изолация, несигурността в икономическата и социалната област предизвикват чувство на страх и безпомощност. Не по-малка вреда причинява и насажданата идеология, която внушава, че успехът се определя от завоюване на вещи и обществено положение и че този успех зависи единствено от личните способности на индивида. Късметът, съдбата и случайността обикновено не се включват в модела за външния успех, а всичко това има отношение към егото и задълбочава чувството за малоценност.

Разкажи ни повече за фобиите. Какво представляват и какви фобии познаваме?

Фобиите са прекомерен страх от нещо до степен ужас. Делят се на три типа: специфични фобии (страх от конкретна ситуация или предмет), социални фобии (изпитват дълбок страх да бъдат наблюдавани от хората, например от произнасяне на речи) и агорафобия (страх от чувство за безизходица или от пристъпи на паника на публични места).

Кои са най-разпространените специфични фобии?

Клаустрофобия (страх от затворени пространства), микрофобия (страх от мръсотия или микроби), аерофобия (страх от летене), карцинофобия (страх от рак), монофобия (страх да останеш сам), аквофобия (страх от вода), хемофобия (страх от кръв), технофобия (страх от технологиите)...

Какви са причините за тях?

Смята се, че причините са свързани със сложно взаимодействие между наследственост и външни събития. От психоаналитична гледна точка фобиите се обясняват с опит за обективизиране на страховете, които имаме, за да се справим с тях, като избягваме заплашващата ситуация или заплашващия обект. Така паякът би могъл да представлява символ на страха от мръсотия, страхът от пътуване със самолет символ на страха от загуба на контрол и т.н.

Очаквайте съветите на Александрина Соколова за справяне със страховете!