Преди време семейният психолог Виктория Спивак се среща със своя приятелка и открива колко се е променила тя, и то към по-добро. Ако доскоро двете са си приличали изключително много в мечтите и в начина си на живот, след различни случки в живота на приятелката й, тя става по-красива, изглежда по-уверена, открива и любовта. Ето какво й разказва, че е променила в себе си, за да се случи това.

1. Поддържай само здрави и смислени отношения

"С Миша, бившият ми мъж, се запознахме, когато аз бях на 20. Весел, смел, красив. Ухажваше ме неумело, но ефективно - подаряваше ми огромни букети рози и плюшени играчки. Всичко или нищо беше неговият принцип. След половин година дойде и предложението за брай, ей така, докато си пиехе следобедното кафе. Оженихме се след месец. Живот като в мечтите, би казал някой - съпруг с добра работа, носеше ми цветя без повод, ходехме на море два пъти в годината, вечер излизахме на ресторанти и клубове.

По време на брака си изгубих всичките си приятелства. Не ми даваше да се срещам с познатите си. За контакти с мъже пък въобще не можеше да се говори. Кръгът от познатите ми бяха баща му, брат му и той. Не знам как започнахме да се караме и за какво. Но си спомням, че при един скандал, в който го умолявах да не си тръгва, той хвърли халката си през прозореца. Събра си багажа и в 4 сутринта ме напусна. Заминаха си и сърцето ми, и душата ми, и мечтите ми. Тогава татко ми сипа силен чай и ми кажа, че всичко ще се оправи. Ако не беше неговата подкрепа, не знам какво щях да правя. На делото за развода стана ясно, че бившият ми съпруг ме е следял навсякъде от ревност - социални мрежи, мейли, телефонни обаждания..."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изводът на психолога

Любовта е съвкупност от чувства, дори и негативни. Едно нещо уравновесява друго - страстта - ненавистта, възторгът - огорчението, радостта - мъката и т.н. И за всички тях има място в тези отношения. Здравите и смислени отношения се градят на доверие и уважение. Ревността означава отсъствие на доверие. В минимални дози е полезна. Но в големи може да унищожи връзката. 

2. Поставяй граници

"В същия ден бившият ми мъж се върна с букет цветя, глупава усмивка на лицето си и хиляди извинения. Простих му. Бракът ни продължи 7 години. Не знам как съм позволявала този контрол на всяка крачка и ревност без повод. Веднъж открих своя стара тетрадка, цялата изрисувана с мандали. Още в ученическите си години се увличах по индийската култура. Слушах мантри, които ме успокояваха. След толкова много години отново започнах да рисувам. И така прекарвах повече време сама. Мъжът ми не разбираше заниманието ми, говореше ми, че това е някаква секта. Карахме се често, изхвърляше рисунките ми през балкона. Живеех като в затвор, не знаех защо съм жива и какво изобщо се случва."

Снимка: Getty Images

Изводът на психолога

Да позволяваш на човека да бъде такъв, какъвто е, е въпрос на личен избор. Да поставяш граници и да защитаваш личното си пространство - също. Когато двама са заедно, те имат и общи цели. Границата минава там, където всеки пази правото си да бъде такъв, какъвто иска, да се реализира в това, което иска, дори и това да се струва странно на другия.

3. Носи отговорност за живота и изборите си

"Две години бях на терапия след развода. Това ме изправи отново на крака. Най-накрая осъзнах собствените си желания и най-важното - престанах да обвинявам другите за случващото се в моя живот. Преди все считах, че някой с нещо ми е длъжен. Разбрах, че животът си е мой и аз го ръководя. Винаги съм съжалявала, че не отидох да уча режисура. Това беше моя мечта. Оказа се, че мога да съм и режисьор и сценарист на собствения си живот."

Изводът на психолога

Да носи отговорност и да има позиция за живота си е една от чертите на зрялата личност. Такива хора също допускат грешки, но умеят да си правят изводите от тях и да си учат уроците. Често постъпват по-различно от общоприетото и взимат не толкова логични решения. Те не се стремят да угодят на другите, не изискват от тях и се концентрират върху себе си. Оценката от другите не им е толкова важна. 

4. Действай в съгласие и синхрон със собствените си ценности

"След развода реших да сменя професията си. Увличах се от фотографията и се чувствах добре с това занимание. Разбрах, че е важно какъв живот пожелавам за себе си. Да смениш областта, в която работиш, не е лесно. Минавах през това в течение на няколко години. Всичко, което имам сега, е в резултат на моя светоглед и на моите ценности. Сега сутрин се събуждам в добро настроение, без значение какво е времето навън. Правя това, което ми носи удовлствие. Не че няма трудности, но като цяло всичко върви гладко."

Снимка: Getty Images

Изводът на психолога

Богатство означава да имаш нещо вътре в себе си. Удивително е, че много хора не го разбират и го търсят навън. Богатството това са ценностите на душата ти, индивидуалността и уникалността на личността. Чрез ценностите си ние проявяваме своята мисия на света - защото всеки е създаден, за да направи нещо неповторимо. 

5. Изгради си реална самооценка и си давай любов 

"Здравословен егоизъм - това е тайната ми, за да успявам да се грижа за детето, новия мъж, собствения бизнес и да изглеждам добре. Винаги си напомням, че за да съм женствена, за да поддържам отношеня, не трябва да жертвам себе си. Ако жената не удовлетворява собствените си нужди, не се грижи за външния си вид, не си доставя малки радости... тя не е полезна нито на другите, нито на себе си. Прекарвам и време с близките си. За това е важно не количеството, а качеството."

Изводът на психолога

Истинска грижа за другия може да проявява този, който знае как истински да се грижи за себе си. Баланс между даване и вземане трябва да се поддържа ежедневно. Да си мъченица, само защото даваш от времето и силите си за другите, няма да те направи по-добра в техните очи. Така не се печели уважение. Към другия се отнасяйте най-вече с доброта и благост. Да имаш самочувствие и реална себеоценка означава, че си знаеш достойствата. Така ще можете да действате адекватно във всяка една ситуация и да помните, че изходът от нея е ваше лично решение.