Сутрешната скованост във врата с тилно главоболие са последствия от уморителна работа пред компютър, обездвижване и принудителна поза. Обикновено тези оплаквания се подценяват, защото след почивка и топъл душ те отзвучават. Сериозността на ситуацията нараства, когато настъпи възпаление на междупрешленните ставички със засягане на нервните коренчета. Процесът постепенно нарушава и периферното кръвообращение, и снабдяването на главния мозък с кръв и кислород. 

Има 10 движения за проверка на подвижността на шията 

1-3 Пълен наклон на главата напред до опиране на брадичката в гръдната кост. От това положение бавно завъртане наляво и надясно.
Оценява се еднаква ли е амплитудата на отклонение. Какво е усещането в крайната точка на движението - пружинираща еластичност или болезнено ограничение. При ограничена подвижност са засегнати най-горните шийни прешлени.

4-5 Изправете нормално главата си с поглед напред. Обърнете последователно главата наляво и надясно. Раменете трябва да бъдат отпуснати. Подвижността е ограничена, когато разстоянието от средата на брадичката до средната линия на рамото е повече от 9-10 см. 

6 -7 От право положение на главата проверете наклоните встрани (ухото се приближава към рамото). Болезненост и ограничена подвижност в тези направления е свойствена за проблем в средните шийни прешлени. 

8-10 Извийте главата максимално назад във възможно максимален обем, който можете да си позволите. Налична болка и ограничена подвижност свидетелстват за засягане на последните прешлени от шийния отдел и понякога първите гръдни прешлени от гръбначния стълб.

Профилактиката на болката във врата включва:

- Редовно раздвижване на врата със по-горе описаните движения.
- Релаксиращи професионални масажи
- СПА топли процедури - вана, сауна, джакузи
- Редуване на работата пред компютърния екран с почивка и физическа активност ежедневно.