Първите вирусни инфекции за новия есенен сезон вече са факт. Придружени с температура над 38 градуса, хрема, дразнене и болки в гърлото. Тези вируси не предизвикват тежко боледуване, но хремата и кашлицата може да продължат над 10 дни. "Грип все още няма." - това е мнението на проф. д-р Мира Кожухарова, националният консултант по епидемиология. Респираторните инфекции в момента се дължат на корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при децата. Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото и ларингит, който личи по спадналия глас и може да стигне до временна загуба на гласа. При риновирусната инфекция има силна хрема и заглъхване на ушите. Респираторно-синцитиалният вирус много бързо и лесно се предава между децата в яслите и детските градини, предизвика трахеит и бронхит, което налага консултация с лекар. 

В 8 европейски страни са засечени 3 грипни вируса. Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяснява, че сред тях има нов грипен вирус А "Швейцария" (H3N2).

Грипът се отличава с внезапното начало - отпадналост, болки в ставите, мускулите, главоболие и висока температура. Заболяването засяга целия организъм за разлика от останалите респираторни инфекции.  

Ваксината срещу грип може да се постави и през октомври. На организма са нужни 20-25 дни, за да формира имунния отговор след ваксинацията. Противогрипна ваксина се прави само, ако човек е клинично здрав.

Пиковият сезон за настъпване на грип у нас е от ноември до март. Дотогава не допускайте банални вирусни инфекции. При всяко начало за хрема или болки в гърлото могат да се правят парни инхалации. Към водата за инхалации може да се добавят няколко капки евкалиптово масло или няколко резенчета корен от джинджифил. Топъл чай от имуностимулатори - ехинацея,  жен-шен, джинджифил, еупаториум добре подсилва имунитета.

В профилактиката на грипа е важно да се спазва стриктна хигиена чрез редовно измиване на ръцете със сапун и вода, и особено запазване на спокойствие и положително мислене.

Свързани статии: