Никой не желае сребристи "прашинки” от пърхот по косата си. Това са последиците от размножението на гъбички в кожата на окосмената част на главата. Те раздразват кожата, предизвикват сърбеж и съответно разчесване, при което се олющват тези фини частици. Дори и добре да е измита косата, пърхотът продължава да се отделя отново и отново.

При упорит пърхот трябва да се потърси консултация с дерматолог,

за да се изясни дали това не е проява на кожно заболяване (невродермит, псориазис) или пък е симптом на хормонален дисбаланс. В окосмената част на главата има мастни жлези, които нормално отделят липиди (себум). Когато бъде нарушена тази секреция се наблюдава себорея.

При тенденция към усилено отделяне на себум има мазна себорея

Сред широко прилаганите средства срещу омазняването на косата са хининовата и лимоновата вода (половин лъжичка лимонов сок в 250 мл вода за обливане на изкъпаната коса с втриване в корените).

Шампоаните, които съдържат цинк и салицилати, действат противовъзпалително и потискат развитието на гъбичките, причиняващи пърхота. Към други шампоани са добавени колаген или пантенол за по-бързо възстановяване на раздразнената кожа. Освен локални средства за мазните коси с пърхот се препоръчва съобразяване с диета, при която се ограничава консумацията на шоколад, въглехидратни храни, животински мазнини, алкохол и пикантни подправки.

Среща се и суха себорея, при която се образуват твърди плаки със сърбеж по кожата на главата

В този случай прилагането на салицилов спирт предизвиква олющването им и едновременно с това действа успокояващо върху кожата. Шампоани, с добавен колаген, екстракти от водорасли или екстракт от алое премахват неприятния сърбеж и раздразнението, като едновременно с това помагат косата да се запази и дори да се заздрави.

Лесни за приложение са следните рецепти от народната медицина:

Солен разтвор срещу пърхот със сърбеж

Необходима е шепа сол, която се разтваря в 1 л вода. След баня, косата се изплаква със солената вода и се оставя да изсъхне естествено без сешоар.

Бръшлянова отвара

2 с.л. нарязани листа на бръшлян се сваряват за 5 мин в 500 мл вода. Отварата се оставя да изстине за 10-15 мин. Прецежда се и се полива косата, като се правят фрикции на скалпа. Обливането с бръшлянова отвара може да се провежда около 1 месец.

Специални шампоани срещу пърхот има

Те съдържат активните вещества в подбрани комбинации. Всяка от тях е с конкретно предимство при съответния вид коса - мазна, суха или нормална. Необходимо е да решите, че ще проявите упоритост, за да се избавите от този дискомфорт - досадният пърхот. Изборът е във ваши ръце.