Шумното нощно хъркане може да обтегне взаимоотношенията между партньорите и да постави здравето в рисково положение. Причините за хъркането са различни типове увреждания - полипи в носа или кривина на носната преграда; възпалителен процес в устната кухина – глосит, фарингит, ангина; затлъстяване, което създава условия за сънна апнея

Сънливостта през деня и чувството на умора при събуждане са характерни за сънната апнея.

Те са в резултат на драматичните събуждания през нощта от задушаване. Стеснените въздухоносните пътища, притиснати от мастна тъкан и поради намален мускулен тонус създават процеждане на въздуха със стържещ звук. До мозъка достига по-малко кислород и той изпраща сигнал устата да се отвори по-широко. Това може да предизвика задавяне и задушаване. Качеството на съня пада. Отделят се хормони на стреса. От тях сърцето учестява съкращенията си, кръвното налягане се покачва и се създават условия за развитие на инсулт. 

Умората и дневната сънливост създават рискови положения за инциденти с автомобили и при работа с машини, поради недостатъчна концентрация.

Не всеки, който хърка, има слип апнея.

Възможно е също да хъркате и да не знаете, но дневната сънливост е достатъчен показател. Изследването на съня се извършва в специализирани сомнографски кабинети. 

Мерки срещу хъркането:

-Намалете наднорменото тегло с диета.
-Спортувайте ежедневно 20-30 мин.
-Осигурете си удобно легло и комфортна възглавница.
-Проветрявайте спалнята преди лягане.
-Лекувайте полипите в носа и изкривената носна преграда.
- Предприемете операция на третата сливица, ако тя е причината за хъркането.
-Лекувайте алергията си.
-При доказана сънна апнея може да се наложи да започнете да спите с индивидуално устройство с маска, което подава въздух с подходящо налягане по време на сън.