.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Запушен нос

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
Хрема
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Временно състояние или тежък хроничен синуит

Трудно е дишането със запушен нос. Капките веднага облекчава състоянието на дискомфорт, но едва ли решават окончателно проблема. Особено, ако се касае за алергична реакция или възпалени синуси. 

Запушен нос без промяна повече 3 седмици е повод за консултация с лекар. 

Синусите са околоносните кухини, които оформят част от чертите на лицето (максиларните и фронталните). Те участват (и етмоидални и сфеноидални синуси) във формиране на тембъра на гласа, както и в затопляне и обеззаразяване на въздуха при преминаването му през носа. 

При хроничните синуити доскоро се прилагаше класическата манипулация - пункция на синусите с вкарване на антисептичен разтвор за промивка и последващо въвеждане на лекарство в болния синус.

Ендоскопската микрохирургия навлезе и в областта на уши-нос-гърло болестите. От 3 години у нас се прилага балонна синусопластика. При тази техника тънък

еластичен балонен катетър се вкарва през естествения отвор на синуса.

Под налягане балонът се разширява и възстановява естествения път за оттичане на секретите от възпаления синус. Манипулацията е бърза и не е свързана с кървене, и не се нарушава цялостта на лигавицата. Може да се постави локана анестезия.

В повечето случаи основното лечение е със съдосвиващи капки за нос, антибиотици и стреоидни препарати.

Когато си слагате капки на нос, главата наклонете леко назад и встрани.

В такова положение капките попадат веднага в средния носов ход. При редовната хигиена на носа издухвайте всяка ноздра поотделно.

Инхалация
Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Ефективни средства за отпушване на носа:

- Домашна парна баня със сода бикарбонат и лайка.

- Масажи на точките в основата на веждите и от двете страни на крилата на носа. 

- Погалване (пасажи) отгоре надолу по дължината на носа.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
Постите ли преди Великден?