Редица изследвания са установили към кои напитки не бива да посягаме, дори когато сме много жадни или уморени и кои са за препоръчване. Ето някои полезни съвети в тази насока:

За утоляване на жаждата

Най-лошият избор: Лимонадата

Повечето видове лимонада, които се продават по магазините, съдържат същите подсладители, каквито има в газираната вода. Освен това са богати на консерванти и изкуствени оцветители.

Имайки предвид, че с една чаша лимонада поемате 100 калории, шест чаени лъжици захар и никакви хранителни съставки, то това означава, че „освежаващата” напитка всъщност е сладкиш с течна форма.

Най-добрият избор: Вода с плодов вкус

Нищо не утолява жаждата по-добре от водата. Но, ако обикновената вода не ви е по-вкуса, опитайте подобрената й версия – с плодов аромат. Уверете се обаче, че тя не съдържа изкуствени подсладители, а само натурални ароматизатори.

Коктейли

Най-лошият избор: Ледени напитки

Най-много калории се съдържат в миксираните алкохолни напитки. Според изследванията в 450 грама сладък ликьор има цели 880 калории – осем пъти повече, отколкото в рома.

Най-добрият избор: Безалкохолна бира

Актуални изследвания сочат, че бирата, включително безалкохолната, доставя на организма достатъчно калций и други минерали. Алкохолът в бира пък предпазва от сърдечни болести. В същото време една малка бира съдържа едва 100 калории.

Освежаващи напитки

Най-лошият избор: Кафе със сметана

Ако кафето е смесено с необезмаслено мляко, то в една голяма чаша ще има около 800 калории и една трета от количеството мазнини, което може да предизвика запушване на кръвоносни съдове.

Кафето с мляко или сметана е толкова сладко, защото съдържа около 170 грама захар, което пък означава, че консумацията му е истински захарен „шок” за организма.

Най-добрият избор: Студен зелен чай

Тази напитка не съдържа никакви калории и е богата на антиоксиданти, които не само освежават, но и укрепват здравето, като предпазват от сърдечни заболявания, рак, остеопороза, високо кръвно налягане и преждевременно застаряване.

Към чая можете да добавите кубчета 100% плодов сок, предварителни замразен във фризера. Старайте се зеления чай да е направен с торбича чай и после изстуден. Тези, които купувате имат доста захар или изкуствени подсладители и това намалява малко доброто му действие.

Течен „обяд”

Най-лошият избор: Плодов шейк

Да, плодовете са полезни за здравето, но такъв тип напитки са малко прекалени. Около 400 грама шейк съдържа 350 калории и едва два грама протеини.

Да изпиеш един плодов шейк на обяд е все едно да изядеш цял ананас, едно манго и по чаша боровинки и ягоди. Това е вредно, защото калориите от какъвто и да било тип храна се натрупват, ако поглъщате повече, отколкото сте в състояние да изгаряте.

Най-добрият избор: Кефир

Това е специална млечна напитка, която у нас се продава в био магазините или в определени супермаркети. С цел консумация на по-малко калории – около 120 на чаша и здравословен баланс между протеини и мазнини, налейте си кефир. Тази напитка съдържа пробиотични бактерии – около 10 вида, с 2-3 повече, отколкото има в киселото мляко. Те спомагат за подобряване на храносмилането, засилване на имунитета и контролиране на теглото.