Момичетата, родени с цезарово сечение, може да са по-предразположени към затлъстяване и диабет тип 2 като възрастни, сочат резултатите от ново проучване.

Изследване обхваща над 33 000 жени, които са се появили на бял свят между 1946 и 1964 г., като почти 1100 от тях са били родени със секцио. От тези жени 37% са били със затлъстяване, а 6% са диагностицирани с диабет тип 2 до 2014 г., установява проучването.

"Резултатите от нашето проучване предполагат, че идентифицираната по-рано връзка между раждането чрез цезарово сечение и затлъстяването в детска възраст може да има ефект в зряла възраст и да доведе до здравословни състояния, свързани със затлъстяването, които се наблюдават главно при възрастните - като диабет тип 2", казва д-р Хорхе Чаваро.

"С други думи, това не е просто детско затлъстяване - то може да бъде много по-значимо от това", допълва ръководителят на изследването. 

Хорхе Чаваро е доцент по хранене и епидемиология в Училището по обществено здраве на Харвард в Бостън, САЩ.

Над 1,2 млн. бебета се раждат със секцио в Съединените щати всяка година. Това е почти една трета от всички раждания в страната. Медицинските специалисти настояват да се избягват първоначалните раждания със секцио като начин за намаляване на общия брой.

"Намаляването на ражданията с цезарово сечение може да помогне за предотвратяване на последствия като затлъстяване, които са били свързани с процедурата", коментира Чаваро.

"Резултатите от нашето проучване подчертават необходимостта да бъдем още по-бдителни относно намаляването на общата честота на ражданията с цезарово сечение - особено при липса на ясна акушерска или медицинска индикация, тъй като неблагоприятните последици за здравето върху потомството могат да се проявят дори десетилетия по-късно", допълва специалистът.

Екипът на д-р Чаваро подозира, че бебетата, родени със секцио, са по-предразположени към затлъстяване и диабет, тъй като те никога не са били изложени на защитни ползи от бактериите, колонизиращи в родилния канал на майката.

"Има много данни за ролята на вътрематочния и вагиналния микробиом за определяне на бъдещото здраве в детска и зряла възраст", казва д-р Джил Рабин, заместник-председател по образование и развитие на акушерство и гинекология в медицинския център Northwell Health в Ню Йорк.

"Родилният път, честотата на вагиналните прегледи и употребата на антибиотици може да окажат влияние върху бактериалните популации, живеещи както в родилния канал на майката, така и при новороденото бебе", добавя американската експертка.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание JAMA Network Open.