1. Тя не е готова да я съдите

През последните години ражданията със секцио се увеличават. Ясно е, че в някои от случаите това не е наложително и се прави като презастраховане. Но родилата със секцио жена не е готова да слуша вашите анализи, въпроси и подмятания по темата. Не й обяснявайте, че в друга болница, при друг лекар и при еди-какви си други предпоставки е можела да роди „нормално”. Освен това, не си мислете, че раждането със секцио минава без болки. Често пъти родилките изпитват същите страдания, както и при вагинално раждане.

2. Тя вероятно е разочарована

Много малко жени си мислят за секцио още от самото начало на бременността. Когато се окаже, че трябва да раждат с Цезарово сечение, те се потискат. Не си мислете, че това е техен избор „за по-лесно”. Тези жени се люшкат между много емоции – от една страна са щастливи от предстоящото събитие, а от друга са гневни, че не могат да изберат метода на раждане.

3. На практика тя е минала през тежка операция

Помнете, че родилките се нуждаят от помощ. Независимо от метода на раждане. Възстановяването след секцио е по-дълго и продължава поне шест седмици. През този период жената не трябва да вдига нищо по-тежко от бебето, което е родила. Желателно е най-близките да поемат грижите за по-големите деца, както и за домакинството.

4. През последните години секциото се подобри

Медицината се развива с големи темпове и днес секциото е много по-добро като „технология” в сравнение с 10 години назад. Дори разрезът е по-малък, а и все повече лекари се стараят да осъществят телесен контакт между майката и плода веднага след раждането, за да се стимулира потичането на кърмата.

Освен това медицината вече осигурява възможност на раждала със секцио жена да направи следващото раждане вагинално (ако състоянието й позволява). Доскоро това не бе възможно.

5. Секциото също е вид раждане

Много жени се потискат, че не са изпитали нито една контракция, защото секциото се планира и се извършва на определената дата. Те живеят с усещането, че не са преживяли истинско раждане. Това не трябва да е така, защото тези майки също са носили плода месеци наред и са му осигурили нужните условия за развитие. Не подценявайте техните усилия, жертви и търпение, за да осигурят безопасната поява на нов човешки живот.