"Когато става въпрос за началото на кърменето, времето значи всичко", казва Хенриета Фор, изпълнителен директор на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), в началото на Световната седмица на кърменето. 

В доклада "Capture the Moment" УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО) отбелязват, че децата, които се кърмят в първия час след раждането, са значително по-склонни да оцелеят. Според изчисленията им 78 млн. новородени не са сред тях.

Всяка година милиони новородени пропускат ползите от ранното кърмене и причините често са неща, които могат да бъдат променени. Понякога майките просто не получават достатъчно подкрепа, за да го направят. Дори и медицинския персонал в здравните заведения не винаги ги стимулира да го направят.

Световната седмица на кърменето се празнува ежегодно от 1 до 7 август, за да се насърчи кърменето и да се подобри здравето на бебетата по света. Дори няколко часа забавяне след раждането може да доведе до животозастрашаващи последици. Контактът между бебето и майката, заедно с кърменето, стимулира производството на майчината кърма, включително на коластра.

Коластра е първата течност, която се отделя от млечните жлези на майката и има специфични подсилващи свойства. Тя е млякото, което предхожда обикновеното мляко и се отделя в първите 3-4 дни след раждане. Това мляко е толкова богато на хранителни вещества и антитела, че често е наричано първата ваксина на бебето.

Според доклада 65% от страните в Източна и Южна Африка имат най-висок процент на кърмене в рамките на първия час, докато Източна Азия и Тихоокеанския регион имат най-нисък процент - само 32% се възползват от ранното кърмене. Докато близо 9 от 10 бебета, родени в Бурунди, Шри Ланка и Вануату, са кърмени в рамките на първия час, само двама от 10, родени в Азербайджан, Чад и Черна гора, са кърмени.

"Трябва спешно да увеличим подкрепата за майките - било то от членове на семейството, здравни работници, работодатели и правителства, за да дадат на децата си началото, което заслужават", заявява Тедрос Адамом Гебрейъс, генерален директор на СЗО.

Снимка: iStock

Анализирайки данни от 76 държави, докладът разкрива някои от причините, поради които твърде много новородени остават да чакат. Една от обичайните практики е да се изхвърли коластрата и вместо това да се храни с бебешки мед, захарна вода или кърмачета, което също забавя първия критичен контакт на новороденото с майка си.

Повишаването на ражданията с цезарово сечение забавя кърменето сред новородените. В проучване сред 51 държави, в тези случаи честотата на кърменето е значително по-ниска.

По-ранни проучвания, цитирани в доклада, показват, че новородените, които са започнали да кърмят между 2 и 23 часа след раждането, са имали 33% по-висок риск от смърт, в сравнение с тези, които са кърмени в рамките на първия час. Рискът се е увеличил повече от два пъти при новородените, които са започнали един ден или повече след раждането.

Докладът приканва правителствата и всички лица, които мога да вземат отношение по въпроса, да приемат строги законодателни мерки, за да ограничат тези случаи, заедно с пускането на пазара на храни за кърмачета и други заместители на кърмата, които отежняват ситуацията.

Глобалната група за кърмене, ръководена от Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, също издава Global Scorecard за 2018 г., която проследява напредъка и настоява страните да разработят политики и програми за кърмене, за да помогнат на майките да кърмят бебетата си в първия час след раждането.