Чешка болница съобщи, че е поддържала живота на жена в мозъчна смърт в продължение на близо 3 месеца, за да може бременността да продължи и бебето да бъде е родено.

От университетската болница в Бърно - втория по големина град в Чехия - съобщиха във вторник, че бебето с тегло 2,1 кг се е родило с цезарово сечение, като майката е била в 34-ата седмица на бременността.

Болницата не предоставя подробности за здравословното състояние на бебето, но чешката обществена телевизия съобщава, че момиченцето - родено по-рано този месец - е изписано от болницата и е при баща си.

Снимка: Tim Bish/Unsplash

В началото на юни медиците установяват мозъчната смърт на 27-годишната майка, след като тя претърпява мозъчен кръвоизлив няколко седмици след началото на бременността й.

Лекарите в болницата са поддържали чрез системи жизнените функции на майката, докато бебето не бъде достатъчно развито, за да се появи на бял свят.

Говорителят на болницата заявява, че рекордно дългото време, през което майката е била поддържана жива, прави случаят без еквивалент. Болницата планира да даде повече информация за уникалното раждане на пресконференция през следващата седмица.