Каквото отвътре, това и отвън или както се чувстваме, така изглеждаме. Преживените неприятности се отразяват на лицето ни. Този отпечатък се нарича "стресова кожа”. 

Руският козметолог д-р Евгения Ранева, обяснява защо кожата страда в резултат на стресовите емоции. В начална фаза стресът разхубавя лицето с руменина и с блясък в очите. Когато обаче, неразрешеният проблем стане хроничен, организмът преминава на "енергоспестяващ" режим, т.е. натрупване на резерви, които да се използват в критични ситуации, за сметка на ощетяването на неживотоспасяващ орган. В случая това е за сметка на кожата.

Стресовите фактори създават условия за образуване на свободни радикали.

Те се сравняват с "незавършени" молекули, които с всички сили се стремят да придобият завършена форма. Като влизат в различни биохимични връзки, предизвикват окисление на другите молекули в клетката. В своето доизграждане те ощетяват другите клетъчни структури - най-напред клетъчните мембрани. Клетката се защитава, брани се или се изменя, и придобива други свойства.

Свободните радикали са главни врагове на младостта и красотата.

Обезсилена, кожата става беззащитна пред неблагоприятните фактори от околната среда. Сред тях са замърсеният градския въздух, тютюнопушенето, липсата на слънцезащита през лятото, неправилно използвана козметика. 

Докато кожата е млада и здрава, тя се справя с тези проблеми самостоятелно. По-късно започват неприятностите: избледнява, дехидратира се, появява се мрежа от прозиращи кръвоносни съдчета, фини бръчици, пигментни петънца. 

Как да си помогнем, ако стресът се изписва върху лицето ни. 

Локалните мерки за ликвидиране на издайническите бръчки със сухи участъци и загрубяване на кожата, обикновено не дават желания ефект. Тези мерки не попадат в целта. Те са вторични.

Първата мярка е справяне със стреса

Повдигане на настроението. Изграждане на висока себеоценка и самочувствие. Ограничаване на споровете и даване гласност на безпокойството. Начините са безбройни и правят чудеса. 

Пълноценен и редовен сън също премахва "повяхналия” вид на лицето.

За да може за един месец кожата да заблести, е необходимо да се промени храненето чрез добавяне на цинк, магнезий, селен и всички свежи храни, които ги съдържат. За "стресова" кожа най-добре подхождат антиоксидантите. Те укрепват нервната система и след това подобряват тонуса на кожата. 

За добре хидратирана кожа важно условие е да се пие вода по 1-1,5л всеки ден. 

Идва ред на богатия арсенал от козметични манипулации 

и средства за блестяща кожа и красиво лице.
Не нова, но ефективна е озоновата терапия. Озоново-кислородната смес насища тъканите с кислород и едновременно с това свързва и извежда от организма вредните свободни радикали.

Възстановяващи и подхранващи маски на основата на липоевата киселина в комплекс с витамини и екстракти от водорасли могат да се провеждат по-често.

За нежна и бяло-розова кожа допринасят процедури като дермабразио и повърхностен химически пилинг с плодови киселини. Те премахват мъртвите клетки и откриват по-свеж слой от кожата. Срещу сухотата и бръчиците помагат топлинните процедури и масажи с колаген и подхранващи вещесва.