Гост по темата на д-р Неделя Щонова в „Преди обед“ (bTV) е д-р Васил Трайков, председател на Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. Ето какво сподели той.

Приятните емоции или стресът ни изваждат от ритъм. Случва се и при здрави хора, като аритмията е опасна при вече настъпило сърдечно заболяване, например преживян инфаркт.

Внезапната сърдечна смърт настъпва в рамките на час след появата на симптомите. В Европа смъртността е 84 на 100 000 души за година.

20% от всички смъртни случаи в света се дължат на внезапна сърдечна смърт (ВСС).

При сърдечен арест, когато сърцето спре да изпомпва кръв, имаме около 3 минути, за да спасим мозъка. Първото, което трябва да направим, е да видим дали пациентът е в съзнание и дали диша. Обаждаме се на 112 и започваме да правим масаж на сърцето.

Спортистите са рискова категория. Да си спомним например унгарския халф на „Бенфика“ Миклош Фехер, който почина по време на мач през 2004 г. Беше само на 24 години.

От ВСС са застрашени пациенти с исхемична болест на сърцето. Както и всички млади хора с вроден дефект в йонните канали, които отговарят за електрическата възбудимост на сърдечните клетки.

При пациенти със сърдечни проблеми превенцията изисква имплантиране на кардиовертер дефибрилатор. Устройство, което е подобно на пейсмейкър. За съжаление, то е скъпо. В Европа се заплаща изцяло от касата, докато в България само частично.

Целия разговор можете да видите тук: