Дисплеите на смартфони или таблети, които ползваме без да си мием ръцете, се замърсяват с бактерии, повече отколкото тоалетната дъска. Ще се съгласите, че с тях влизаме навсякъде. Случвало се е да ги оставим върху на седалка в метрото, на плот пред гише в различни административни сгради, на повърхност в обществена тоалетна. Широко използвани и от деца, и от възрастни върху тях полепват неподозирани микроорганизми, които могат да бъдат причинители на болести. Удома и котката се случва да се разходи отгоре върху екрана. 

При направено микробиологично изследване за наличието на бактерии върху устройствата със сензорни дисплеи са доказани стократно по-голям брой ентеробактерии в сравнение с тези намерени върху повърхността на тоалетни дъски. Обяснението е, че се подценява чистотата на тези масово употребявани вещи в днешно време. А те са постоянно в ръцете ни, което създава възможност върху тях да попадат най-различни мръсотии, макар и невидими, каквито са бактериите.

За редовно почистване на сензорния дисплей използвайте суха микрофибърна кърпа срещу зацапване от пръстите и прах.

За отстраняване на петно от храна или мазен грим изключете устройството и извадете батерията. С навлажнено крайче на микрофибърната кърпа с вода внимателно избършете петната по екрана без да натискате, за да не повредите устройството. Веднага попийте влагата със сухата част на кърпата. Целта е да не допускате да попадне влага в отворите на високоговорителя и микрофона. Батерията поставете и включете след като сте го подсушили напълно.

Ако сте го намокрили, оставете разглобено устройството да изсъхне. Не се препоръчва да използвате сешоар. Може да намерите на пазара специални комплекти за подсушаване на намокрени таблети или смартфони.

Не използвайте почистващи препарати, защото биха повредили специалното покритие.

Избягвайте еднократните хартиени кърпички, които биха оставили драскотини по екрана.