Как и защо целуваме е тема, с която се занимават няколко науки - психология, социология и медицина. Като израз на любов целувката е възхвалявана в литературата, изобразителното изкуство, филмите и особено в поп - музиката. Вълнуващите дългогодишни двойки, които са съхранили своята любов във времето, се характеризират с изключителна, физическа привързаност. Може да предположим, че сексът при тях е намалял, но най-щастливите двойки продължават да показват някаква форма на физическа привързаност до края на живота си.

Смята се, че честото целуване с дълги целувки подобрява здравето, издига благополучието и заздравява интимната връзка. Физическият акт на целуване активира парасимпатиковата нервна система - контролният механизъм в тялото, който доминира, когато сме в спокойна и комфортна среда.

Учените предполагат, че целуването обуздава стреса и този ефект от целувките би могъл да понижава холестерола. Затова, романтична вечеря за двама, макар и да включва някои храни с доста висок холестерол, например, шоколадово суфле, ако двойката завърши вечерта с достатъчно продължителни целувки, холестеролът им няма да е в състояние да повреди сърдечно-съдовите им системи.

В американско проучване през 2010 г. на доброволци във възраст от 19 до 67 години е било препоръчано да се целуват, както се целуват на деня на влюбените - по-често и по-дълго. Имало е и контролна група – без инструкции. В края на проучването групата, в която хората се били посъветвани да се целуват по-често и по-дъло заявили, че се чувстват с по-малко стрес и по-доволни от връзката си. От кръвните изследвания в начало и в края на проучването, нивата на холестерола на целуващите се също били по-ниски.

Продължава как целувките влияят на хормона окситоцин >>>