От 1988 г. първи декември е обявен за световен ден за борба със СПИН (синдромът на придобитата имунна недостатъчност). Това включва не само усилия за по-добро познаване и лечение на вируса, но и образование на хората. Въпреки това на много места, включително в България, обществото остава притеснително незапознато с начина, по който работи вирусът на ХИВ.

Някои хора си мислят, че биха могли да се разболеят от СПИН чрез слюнка или по въздушен път. Всъщност обаче е напълно безопасно да сте в една стая с човек, болен от СПИН и бихте могли дори да ядете с неговите прибори, без да се притеснявате от заразяване. Единствените начини за заразяване са чрез кръв, сперма или кърма.

Снимка: Getty Images

Важно е също така да се знае, че не всички, заразени с вируса, са хомосексуалисти или наркомани, макар действително това да са две от най-застрашените групи. Има немалко случаи, в които хора са били заразявани при лечение, зъболечение и кръвопреливане.

ХИВ също така не е смъртна присъда. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за инфекции и тумори. В днешно време симптомите на СПИН могат да се контролират и заразените имат възможност да водят нормален живот.

През 1984 г. в САЩ 13-годишният Раян Уайт се заразил със СПИН при кръвопреливане. Когато научили за болестта му, родителите на съучениците му се вдигнали на протест, за да не позволят момчето да се върне в класната стая. Те не искали да се вслушат в уверенията на лекарите, че няма риск останалите деца също да се заразят с болестта, само ако са в една стая с момчето.

Родителите на Раян трябвало да водят дълга и изтощителна битка с училището и момчето се превърнало в символ на дискриминацията срещу хората, болни от СПИН. Когато в крайна сметка Раян успял да се върне в училището, много родители преместили децата си и до края на живота си младежът бил нападан и обиждан на улицата.

Той починал през 1990 г. на 18 години.

На следващата страница прочетете за още няколко известни личности, които са починали заради СПИН >>>