Изключително популярен зеленолистен зеленчук, който е неотменна част в менюто на множество здравословни диети. Не случайно експертите в областта наричат кале „супер-зеленчук” именно заради незаменимите му лечебни свойства, които притежава.
#Кале е истинска витаминоза бомба
То се считат за отличен източник на витамин K. Препоръчителната дневна доза от този витамин е 120 микрограма. За справка вареното къдраво зеле съдържа около 1000 микрограма в една чаша, както и 100 % от необходимата дневна доза витамини А и С. В състава на къдравото зеле влизат 10% манган, мед и витамин В6, както и 10 % от дневната нужда на организма от фибри.
#Богат източник на омега-3 мастни киселини
Една порция къдраво зеле съдържа 121 милиграма омега-3 мастни киселини – това е значително количество от препоръчителния дневен прием, който е 500 милиграма. Омега-3 мастните киселини помагат на тялото да остане здраво, засилва имунитета, участва в изграждането на клетъчните мембрани, предпазва от сърдечни заболявания и инсулт.
#Грижи се за здравето на сърцето
Къдравото зеле действа изключително благоворно върху състоянието на сърцето и сърдечно-съдовата система. Това си свойство дължи на високата си концентрация на фибри, калий, витамин С и В6. Калият е химичен елемент, който изпълнява важна функция върху здравето на сърцето. Колкото повече продукти, богати на калий, приемаме, толкова по-малък е рискът от развитие на инсулт.
#Предпазва от онкологични заболявания
Изследвания доказват, че редовната консумация на къдраво зеле може да намали значително риска от рак на пикочния мехур, на гърдата, на дебелото черво, на яйчниците и на простатата. Това се дължи на високото съдържание на глюкозинолати и изотиоцианати (съдържащи се във всички кръстоцветни зеленчуци), които пречат на туморите да се развиват, като същевременно стимулират защитните механизми на организма.
#Понижава лошия холестерол
Изследвания сочат, че къдравото зеле трябва да се готви на пара. Така то се свързва по-лесно с жлъчните киселини. Ефектът е повече от удивителен – понижаване на нивата на лошия холестерол.
#Мощен антиоксидант
Освен че съдържа алфа-липоева киселина – антиоксидант, който има връзка с по-ниските нива на глюкозата при диабетици, къдравото зеле е заредено с изключително ценни за здравето флавоноиди като кверцетин и кемпферол. Тези антиоксиданти оказват мощно противовъзпалително действие върху организма. Същите участват и в регулиране на кръвното налягане, като понижават неговите високи стойности.