В началото на юли САЩ се събуди без хранителна пирамида. За разлика от Египетските, познатата в целия свят пирамида не издържа и 20 години. Представяме ви любопитната история за това как една чиния измести цяла пирамида:

В средата на миналия век, повишеното предлагане на различни храни започва леко да обърква потребителя и така се ражда решението да бъдат представени указания за хранене, които да обяснят кои са важните за здравето храни, които се препоръчват за ежедневна консумация. През 1956 година тези групи изглеждат така:

Първа група: месо, птици, бобови, яйца и ядки

Втора група: млечни продукти, мляко, яйца, кисело мляко и масло

Трета група: зърнени

Четвърта група: плодове и зеленчуци

За обучение на децата е създадена специалнa програма, която допълнително раздробява указанията на 7 по-прости групи: 1) зелени и жълти зеленчуци; 2) оранжеви и червени зеленчуци и плодове; 3) картофи и други зеленчуци и плодове; 4) мляко и млечни продукти; 5) месо, птици и риба; 6) хляб и зърнени; 7) масло и мазнини. Указанията - да се приемат дневно храни от всичките 7 групи, като след това може да се сервира десерт или друга храна извън групите.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Звучи разумно, нали? Докато през 1992 се ражда хранителната пирамида, която според някои е причина за т. нар епидемия от затлъстяване в Северна Америка. Повечето специалисти са единодушни, че не можем да обвиним пирамидата за грешките в човешкото поведение, но нека не забравяме, че всички институции спазват тази схема вече цели 20 години. Днес много диетолози признават, че пирамидата е объркала потребителите. Дневната препоръка е за 6-11 порции зърнени и житни продукти, 2-3 порции плодове и зеленчуци,  2-3 месо и млечни, а мазнините, алкохолът и захарните изделия заемат миниатюрно място във върха на рисунката. Тези указания са в дълбок разрез не само с препоръките от 1956 г, но и в унисон с нуждите на Департамента по земеделие, който по ирония изготвя пирамидата. За капак хората изобщо не знаят какво е порция и колко са 3 порции месо. 90 грама? 3 пържоли? Опитите да бъде подобрен дизайнът на неуспешната пирамида съвсем отчайват потребителите, които само в САЩ са 300 милиона, да не говорим за останалите правителства и институции по света, които бързат да заимстват тази идея.

За щастие съвременната хранителна пирамида на Българското научно дружество по здраве и диететика поставя плодовете и зеленчуците в основата, белтъчините от месни и млечни продукти на второ място, а варивата, зърнените продукти, мазнините и алкохола - на последните три нива на пирамидата. Известният инструктор по хранене Галя Вутова дори е добавила допълнителен етаж и в основата й е поставила движението и приемането на вода. Наистина можем да се гордеем с много по-разумни български хранителни пирамиди.

През 2011, загрижена за епидемията от затлъстяване, Мишел Обама настоява за промяна в графичния израз на препоръките и собственоръчно ‘’бута’’ хранителната пирамида. Днес департаментът по земеделие вече използва чиния, за да демонстрира нагледно как трябва да изглежда едно добре балансирано меню. Подобно на пирамидата и чинията има своите критици; много диетолози се оплакват, че пълните хора нямат нужда от толкова зърнени или млечни продукти към всяко хранене, и че полезните за здравето мазнини са съвсем задраскани. Трудно е да се приложи този модел към болници, детски градини и училища, където нуждите на хората са строго специализирани и не съвпадат с тези препоръки.

Въпреки критиките, безспорен е фактът, че чинията онагледява много по-добре принципите на разнообразното хранене и насърчава приема на зеленчуци и плодове. Разбира се, хората отново са объркани, защото не разбират какви количества храна трябва да има в тяхната чиния. Под новия модел стоят следните правила: наслаждавайте се на храната, но яжте по-малко. Избягвайте големи порции. Половината ви чиния трябва да съдържа плодове и зеленчуци, а останалата пълнозърнести и месо. Избирайте мляко с намалена масленост и редуцирайте солта. Пийте вода вместо подсладени напитки.

Трудно е да се каже как потребителите, световните лидери и законодателни органи ще реагират на тази промяна и дали и други пирамиди няма да последват гибелта на щатската. Едно е сигурно: идните години ще покажат имат ли ефект новите мерки или такива указания влизат през едното ухо и излизат през другото. Какво мислите вие?

Със съдействието на www.artofrealfood.com