Въпреки не малкото добри отзиви за шоколада и неговото въздействие върху организма, специалистите и до ден днешен твърдят, че той е нездравословна храна. Вредата идва най-вече от висококалорийните му стойностни, вследствие на голямото количество в него на захар и мазнини с нулева хранителна стойност. Нека да видим какво се случва с организма ни през първия час, след като сме похапнали известно количество шоколад.

#След първите 10 минути

През първите 10 минути се изпълваме с удоволствие и жажда за повече шоколад. Това е времето, в което се отделят голямо количество химикали, като допамин и серотонин, които всъщност ни карата да се чувстваме щастливи. Когато ядем шоколад, мозъците ни освобождават и ендорфини – същите хормони на щастието, които тялото ни отделя, когато сме влюбени. В тази връзка сексологът д-р Рут Уестаймър казва: "Вкусът на шоколада е само по себе си чувствено удоволствие, подобно на това, което изпитваме по време на секс."

#След 20-та минута

Около 20-та минута след консумация на шоколад започва да се увеличава нивото на кръвната захар. Това се дължи на високата концентрация на захар в продукта. Специалистите предупреждават, че мъжете не трябва да надвишават приема на повече от 9 супени лъжици захар (37.5 г) на ден. Допустимата доза за жените пък е 6 чаени лъжички (25 г захар). А шоколадите съдържат – забележете – над цели 100 % от препоръчителния дневен прием на захар. Сами си направете извода.

И така, когато изядете цял шоколад, панкреасът започва да отделя голямо количество инсулин, за да се справи с разграждането на нахлулата в кръвта захар. Черният дроб също се опитва да се пребори с високата концентрация на глюкоза в кръвта. И понеже не може да се справим с толкова голямо количество захар за кратко време, тя се трансформира в мастни депа, където се съхранява, докато дойде момент за тяхното разграждане. Ето защо при ежедневен прием на шоколад организмът е застрашен от развитието на т.нар. „инсулинова резистентност”. Това е състояние, при което тялото произвежда инсулин, но не го използва ефективно. Когато хората имат инсулинова резистентност, глюкозата се натрупва в кръвта, вместо да се абсорбира от клетките, което води до диабет тип 2 или до преддиабетно състояние.

#След 40-та минута

След 40-та минута започваме да се чувстваме по-енергични, благодарение на кофеина. Кофеинът е съставката в какаото, която се абсорбира напълно от тялото ни след 40-та минута от приема на шоколад. Кофеинът стимулира директно централната нервна система. Пикът на неговото действие настъпва приблизително на 45-ата минута. В резултат сетивата се възбуждат, бистротата на ума се прояснява, ставаме по-активни и дейни (но само след няколко часа сме двойно по-изморени). Усещането за бодрост се дължи на един от хормоните на щастието – дипомин. Кофеинът обаче си има и своята лоша страна, ако прекалим с него. Той въздейства върху някои части на мозъка по същия начин, както и някои видове наркотици. Отрицателните последствия от употребата на кофеин се изразяват най-вече в безсъние, напрежение, чувство на безпокойство и нервност.

#След един час

Кофеинът действа като диуретик и разхлабващо средство, поради което ускорява процесите на храносмилане и помага да отслабнем. Активизацията на процеса се засилва именно след 60-та минута от приема на шоколад. От друга страна прекаленото количество захар започва да оказва своето катастрофално въздействие върху организма, в резултат на което може да се почувствате мудни, притеснени и дори с главоболие. Обикновено тялото ни се нуждае само от 24 до 72 часа, за да смели храната, но транс мазнините отнемат (забележете) около цели 51 дни! Само този факт трябва да бъде достатъчен, за да се замислите над количиството шоколад и сладки изделия, които приемате дневно.

За финал, да кажем и нещо успокоителено. И тук, както навсякъде, с пълна сила важи правилото : "Всяко прекалено нещо не е на добре." Така че едва ли шоколадът ще ни навреди, ако го приемаме по-рядко и в по-малки и умерени количества. Добре е да знаете, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голямо количество какао и съответно кофеин има в него. Придържайте се именно към консумацията на тъмен шоколад, но такъв, който включва в състава си най-малко 70 % какао. Такъв шоколад ще ви даде здравословна доза флавоноиди, които са част от групата на полифенолите на антиоксидантите