Храната се отразява по-различен начин на човек в зависимост от неговата възраст, сочат резултатите от ново изследване. Ако една храна е полезна на вас, това не значи непременно, че ще има същия ефект за някой друг. Начинът на хранене се отразява върху умственото състояние на хората в зависимост от възрастта им.

Въпросното проучване е ръководено от проф. Лина Бегдаш, специалист по здравословен начин на живот към "Университета Бингхамтън" в Ню Йорк, САЩ. Екипът й е провел изследването с подробен тест, което е обхванало хора от цял свят на различна възраст.

Снимка: iStock

След анализиране на данните било установено, че подрастващите младежи (18-29 години) са по-уязвими от храни, които повишават  работата на невротрансмитерите в мозъка, като например месото. При тях е важна редовната консумация на месо, което води до изграждането на серотонин и допамин в мозъка, които са химикалите на щастието и удоволствието.  

Освен чрез храната, количеството на тези два хормона се стимулира и чрез редовните физически упражнения. Накратко казано, подрастващите, които консумирали по-малко от 3 пъти седмично месо и не се движели достатъчно, показвали уязвимост към признаци на стрес и депресия.

Снимка: iStock

Представителите на по-зрялата група над 30-годишна възраст били по-склонни на влиянието от храни, които повишават действието на антиоксидантите в тялото, както и храни с висок гликемичен индекс (кафе и въглехидрати).

Това е важен фактор, тъй като с напредване на възрастта в организма се натрупват оксиданти от консумацията на преработени храни и живота в замърсена околната среда. Антиоксиданти можем да си набавим чрез плодовете, зеленчуците и супер храните.

Свободните радикали причиняват смущения в мозъка, които повишават риска от умствени разстройства. Препоръчва се и избягване на консумацията на храни с висок гликемичен индекс, като кафе и въглехидрати.