Хлябът е най-традиционния хранителен продукт за българина. Той е основен източник на сложни въглехидрати, фибри, растителен белтък и витамини от група В и витамин Е. Основната съставка на хляба е брашното. А то се прави при смилането на зърно. Зърното има 3 основни съставки - обвивка, среден слой и зародиш. В зависимост от степента на тяхното използване, се получава различен краен продукт.
Обвивката е особено богата на микроелементи и витамини. Съдържа цинк, мед, желязо, магнезий, селен и витамини от група B.
Средният слой съдържа въглехидрати, протеини и по-малко витамини.
Зародишът на зърното съдържа голямо количество мазнини, протеини, минерали и витамини от групите Е и В. Обикновено той не се използва, или само малко количество, защото намалява трайността на брашното. За направата на бялото брашно не се използва обвивката на зърното.
За пълнозърнестия хляб се използват целите зърна. По тази причина те не са с искрящо белия цвят на бялото брашно. Това обаче не ги прави по-лоши – напротив. Пълнозърнестите брашна са много по-полезни и ценни за здравето, отколкото бялото брашно! Пълнозърнесто брашно се прави както от пшеница, така и от лимец ръж и царевица.
Всяко брашно се обозначава с определен код. За да сте сигурни, че хлябът, който купувате, е от пълнозърнесто брашно, на етикета трябва да е обозначено - тип 1750. Пълнозърнестият хляб има силен, наситен аромат, когато го препечете в тостера.
За приготвянето на многозърнест хляб се използват брашна от два или повече вида зърна. Той е полезен, защото в състава му влизат различни култури, всяка от които внася допълнително микроелемнти и витамини. Комбинациите най-често са пшеница и ръж, просо и ръж, царевица и овес и др. В допълнение могат да бъдат добавени и цели семена – тиквени, слънчогледови, лен или ядки – орехи.
Това обаче не означава, че многозърнестият хляб е пълнозърнест! Възможно е многото зърна да се използват без обвивките или без зародиша, .т.е. не се използва цялото зърно.