Мислите ли, че характерът ви може да се отчете с кантар? Изследване, което в продължение на 50 години проследява психологията и теглото на 2000 души, доказва че съществува връзка между импулсивността и наднорменото тегло.

Др. Сутин от Американския национален център по стареене, разказва, че експериментът цели да идентифицира онези психологически характеристики, които имат най-голямо отражение върху повишаването на теглото. От всички проследени черти на характера, степента на импулсивност най-силно предсказва склонност към пълнеене. В наблюденията си докторът споделя, че импулсивните хора по-често преяждат и прекаляват с алкохола, докато по-кротките и съвестни хора обикновено компенсират на следващия ден, като се хранят по-оскъдно. Те са и по-склонни да хапнат само една биксвитка, докато импулсивните обикновено унищожават цял пакет.

По-тежките участници в експеримента обичат риска във всички сфери на живота си, копнеят да се състезават с останалите, както и да печелят. Склонността им да се тревожат и да бъдат невротични и параноични, също ги кара да не могат да преценят правилно с какво да се хранят, особено в моменти на стрес.

Изследователите препоръчват да бъдете съзнателни за действията си и да приемете, че хранителното ви поведение не е по-различно от поведението ви на работното място или в любовта. Когато говорим за здраве, залозите са високи, затова те съветват преди да пристъпите към унищожаването на цял шоколад с мисълта ‘’какво пък толкова’’, да си зададете следните 3 въпроса:

1. Какво чувствам?

Често използваме храната, за да не усещаме конкретна емоция, а това ни отдалечава от разумния и качествен начин на живот, в който поемаме отговорност да познаваме емоциите си. Ако идентифицирате емоция, изразете я по подходящ начин, пишете в дневника си, обадете се на приятел. Ако това ви се случва често и теглото ви страда, обърнете се към психолог, за да стигнете до източника на емоциите.

2. Как ще ми се отрази тази храна?

Дали ще се почувствате витални, пълни с енергия и готови да покорите нови хоризонти или ще се проснете уморени на дивана? Дали ще нахраните милиардите гладни за качествена енергия клетки в тялото си или ще приспите обмяната си за няколко часа? Най-разумно е да хапнете малко от любимото лакомство, вместо да се поддавате на импулса да излапате и последната троха.

3. Дали няма да съжалявам утре?

Всяко действие има последствия. Преди да посегнете към разрушаване на разумния си хранителен план, помислете какво ще си мислите утре. Импулсивните хора често пренебрегват обмислянето на последствята, само за да открият, че на следващия ден са дълбоко потънали в съжаление. Ако хапвате разумни количества, няма да се налага да анализирате стореното 10000 пъти и да съжалявате излишно.

Със съдействието на www.artofrealfood.com