Хемоглобинът е най-разпространеният протеин, присъстващ в еритроцитите (червените кръвни клетки) в организма ни. Той помага на кръвта за пренасянето на кислород от белите дробове до всички части на тялото.
Така важният протеин за тялото ни е изграден от два основни компонента – белтъчна част (глобин) и хемова част. Втората съдържа около 80% желязо. Въпреки доста сложните описания, има много малко външни прояви на загуба на хемоглобин. Освен това е трудно, понякога дори невъзможно, за това човек да ги разпознае.
Признаци за нисък хемоглобин
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Как да повишим хемоглобина си?
Спасението ви се крие в желязото. То се съдържа в храни като елда, грах, боб, боровинки, черен шоколад и манатарки. Обърнете внимание на месото, което консумирате – заешкото, агнешкото, телешкото и конското месо съдържат от два до четири милиграма желязо.
Също така не забравяйте за зърнените храни – въпреки факта, че процентът на желязо в тях е много по-нисък, отколкото в месните продукти, все пак в менюто ви трябва да бъдат включени различни зърнени храни, като ечемик, грис, перлен ечемик и ориз са подходящи за вас.
Често обаче добавянето на продукти, влияещи добре върху хемоглобина, не е достатъчно. Трябва да коригирате диетата си не само чрез добавяне на нови продукти, но и чрез премахване на вредните, а именно тези с високо съдържание на калций. Той пречи на усвояването на желязото в организма. Поне за известно време се опитайте да се откажете от млякото и различните млечни продукти. Същото важи и за чая и кафето. Освен всичко останало ще трябва да забравите за съществуването на хляб, тестени изделия и други продукти от брашно.