Ниското ниво на хемоглобина в кръвта води до анемия. Хората с този вид анемия са бледи, с ниско кръвно налягане, затруднено дишане, главоболие, умора, сърцебиене. При девойките намаляването на броя на еритроцитите и количеството на хемоглобин се свързва с обилна месечна кръвозагуба. 

Лечението на анемиите изисква консултация със специалист по хематология, но е по-добре да се наблегне на профилактиката. Тя включва поддържане на добър тонус чрез излизане на чист въздух в планината и занимание с физическа активност. Редовното и разнообразно хранене е особено важно.

Хора с намален хемоглобин е добре да консумират:

месо, черен дроб и сърца, млечни продукти, ябълки, червено цвекло, райски ябълки и елда.

Специално е добре да се споменат орехите и морковите. Когато се консумират в големи количества, те играят роля в повишение на нивото на хемоглобина.

Антианемична рецепта от природната медицина, предложена от проф. д-р Петър Манолов:

150 г листа от алое вера се настъргват и се заливат с 350 мл червено домашно вино. Добавя се 250 г пчелен мед. Разбърква се. Налива се в стъклен буркан от 1 л и се съхранява в продължение на 12 дни в тъмно и хладно помещение (не в хладилник). Прецежда се през двойна марля и се изстисква. Полученият екстракт се налива в тъмни бирени бутилки и се съхранява в хладилник. Употребява се по 1 супена лъжица преди хранене 3 пъти на ден. 

Втора рецепта:

В 1/2 кг пчелен мед се изстисква сок от 3 лимона. Слагат се дребно нарязани свежи листа от индрише 30 бр. ; 30 ампули алое, 10 г пчелно млечице и 50 г цветен прашец. Разбърква се. Съхранява се в хладилник. Употребява се по 1 чаена лъжичка преди хранене 3 пъти на ден.

За бързо качване на хемоглобин помага, проверен от времето начин: сок от 3 моркова и сок от един нар. От този коктейл се пие 3 пъти дневно преди хранене. Всеки път след сока се изяждат по 2 ореха.