Често срещано твърдение е, че отслабването е синоним на гладуване. Освен, че е грешка, може да доведе и до сериозно нарушаване на здравословното ни състояние.

Диета често се свързва с режим за сваляне на излишно тегло, но всъщност представлява храната, която консумираме в рамките на определен период от време. Тя ще диктува и дали ще покачваме килограми или ще отслабваме.

След като в първата част разгледахме как да намалим приема на калории, без да има нужда да гладуваме, продължаваме със съветите на фитнес инструктора Станимир Михов.

3. Хранете се редовно

Консумирайте основно хранене най-малко два пъти дневно, вместо да прескачате хранения. Прием на основни хранения в равни интервали през целия ден ще гарантира зареждане с тонус и енергия, необходими за изпълняване на ежедневните ви задачи. В същото време ще си осигурите отслабване и редуциране на килограми чрез по-здравословни избори и прием на по-малко калории.

4. Добавете междинни хранения

Междинните хранения помагат за ограничаване на глада. Включете здравословни храни с високо съдържание на фибри и протеин, за да повишите чувството за ситост и намалите броя на калориите, които консумирате на ден. Големите паузи без храна забавят метаболизма и тялото влиза в режим на глад. При изгаряне на мазнини и отслабване, забързването на вашия метаболизъм ще ви помогне да свалите повече килограми, без да намалявате допълнително калориите. Подходящи примерни варианти са: обезмаслена извара, консерва риба тон в собствен сос, блендиран протеин на прах с овесени ядки, яйца и др. Всички изброени е препоръчително да се комбинират със свежи салати, за да подобрите допълнително храносмилане, чувство за ситост, както и да обогатите менюто си с ценни за тялото витамини и минерали.

Снимка: iStock

5. Използвайте чисти меса вместо колбаси

Избирайте меса, които са в чист вид и без добавки или с минимално количество добавени съставки. Често към кайма или популярни готови продукти се добавят сол, консерванти, сланина и други излишни съставки. Така не само се прибавят голям брой калории към менюто ви, но и са опасни за здравето. Под чисти меса се имат предвид пилешки и пуешки филета, бяла риба, телешки шол, свински шницел и контра филе и сходни варианти.

6. Увеличете физическата активност

Телата ни използват храната за енергия. Когато набавяме по-голямо количество, отколкото се нуждаем, организмът не може да я използва толкова ефективно и започва да я складира под формата на подкожни мазнини. Това означава, че ако приемате повече калории, отколкото е нужно, за да се изпълняват задачи като поддържане на жизненоважни процеси и дневна активност, ще покачвате килограми. Физическата дейност спомага за създаването на дефицит чрез горенето на допълнителни калории. В същото време е задължителен инструмент, ако желаем да постигнем по-добра композиция и стегнат вид на тялото. 

Допълнителна помощ

Ако изпълнявате голяма част от съветите в статията, след месец със сигурност ще постигнете видими резултати. Има случаи обаче, в които не винаги можем самостоятелно да осъзнаем грешките си, както и други ситуации, които са прекалено индивидуални, за да се опишат в текстов материал. Ако смятате, че сте попаднали в подобна ситуация, е добра идея да се обърнете към личен треньор. Така без да губите време в проби и грешки, в неработещи диети и други неефективни методи, ще постигнете целите си много по-бързо.

Заключение

За да може тялото да функционира правилно и на високи обороти, то има нужда да бъде захранвано. Приемът на по-малък брой калории се свързва с поява на дефицити, които са вредни не само за здравето, но и за поддържането на оптимално тегло. Добре подбраните хранителни източници може да окажат сериозно влияние върху калорийния баланс, върху това колко често огладнявате и колко калории приемате като цяло. Как поддържате оптимален калориен баланс? Знам, че начините са много, но при мен лично малки неща като консумация на свежи зеленчуци и зелен чай са в най-голяма помощ. Споделете в коментарите под статията.