Безспорно да се сдобиеш и съумееш да запазиш мечтаната осанка, финия и строен силует, зависи не само от начина на живот, но и от… храната. Да си припомним прословутия израз на Хипократ: "Нека храната бъде моето лекарство, и лекарството — моята храна!” и да се опитаме да се придържаме към него. Ето кои храни най-успешно участват в изгарянето на излишните мазнини в организма и са известни като едни от най-добрите стимулатори на метаболитните процеси в организма:

Ябълките

Сигурно сте чували старата английска поговорка: "Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен!”. Следователно: изяждайте всеки ден поне една или две ябълки и ще прогоните всички ненужни и вредни за организма мазнини. Ябълките са богати на пектин, който понижава нивата на лошия холестерол, играе важна роля в предпазването и лечението на различни болести, регулира кръвното налягане, подобрява работата на храносмилателния тракт. Многобройни проучвания са установили, че консумацията на една ябълка половин до един час преди хранене намалява количеството на калориите от приетата храна.

Овесените ядки

Богат на разтворими фибри, овесът успешно участва в борбата срещу досадните мазнини, в регулирането на обмяната на веществата и понижаването на лошия холестерол. Овесените ядки са известни и с т.нар. "висок индекс на ситост", т.е. една овесена каша, изядена на закуска е напълно достатъчна да задоволи чувството ви на ситост. А овесът, изяден на вечеря, е чудесно средство за добър и спокоен сън.

Канелата

Е, канелата не е храна, но е чудесна подправка за сладкиши и коктейли, която не само че не добавя никакви калории към организма, но и помага в ликвидирането на натрупаните излишни мазнини. Според едно скорошно проучване при диабетици, се оказва, че канелата успешно участва в процесите, регулиращи кръвната захар. Установено е, че консумацията на най-малко 1/4 до 2 супени лъжици канела на ден намалява нивото на лошия холестерол от 10 до 25%.

Кедровите ядки

Подобно на овесът, и кедровите ядки притежават висок индекс на ситост. Това се дължи на високите нива на веществото грелин, известно още като "хормона на ситост”. Според изследвания, направени в Корея, е доказано, че благодарение на мастните си киселини, кедровите ядки предотвратяват натрупването на коремни мазнини. Кедровите ядки подобряват обмяната на веществата, оказват благотворен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната и отделителната система. Със същите ползи на кедровите ядки се славят и бадемите.

Трябва да знаете обаче, че кедровите ядки са най-висококалоричните ядки. Освен това заради голямото им съдържание на протеини са и силен алерген. Затова препоръчителната им дневна доза не бива да превишава 30 г.

Яйцата

Знаете ли, че яйчният белтък е приет като еталон за пълноценен белтък! Най-лесноусвоимият и пълноценен качествен белтък се намира в яйцата. Те са изключително ценен източник на полезни хранителни вещества – белтъци, мазнини, витамини, минерали, микроелементи и др. Високото съдържание на белтъчини подпомага поддържането на нормална телесна маса и активно стимулира намаляването на излишното тегло.

Концентрацията на ценни хранителни вещества в яйцата се дължи на факта, че всъщност те съдържат ембрионите, от които се раждат малките на много земноводни, влечуги, на птиците и яйценосните бозайници – факт, който разкрива, че природата се е погрижила да складира най-ценните запаси на майчиния организъм около ембриона, от който ще се развие бъдещият млад организъм. Диетични изследвания многократно са установили, че когато хората ядат по едно яйце всяка сутрин вместо препечен хляб или зърнени храни, те губят два пъти повече тегло!

Тъй като в яйцата липсват хранителни влакнини, е желателно, обаче, те да се консумират с богата гарнитура или салата от пресни зеленчуци и в разумни количества.